Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

D. LIPŠIC: Neumožniť kontrolu volieb novými stranami je úplne absurdné

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

V roku 2012 kandidovalo do parlamentu 26 politických strán, z ktorých sa do zákonodarného zboru prebojovalo šesť. Ďalšie dve (SNS a SMK) získali viac ako tri percentá.

Bratislava 18. júla (TASR) - Neumožniť kontrolu volieb novými politickými stranami, teda vyzývateľmi tých súčasných, je úplne absurdné.
Tvrdí to líder mimoparlamentného subjektu Nová väčšina - Dohoda Daniel Lipšic na margo pripravovaných zmien v legislatíve, podľa ktorých strana so ziskom nižším ako tri percentá v posledných voľbách príde o zastúpenie v okrskových a obvodných volebných komisiách.

"Ak by sa tento princíp uplatnil po revolúcii, tak prvé slobodné voľby na Slovensku by kontrolovala KSS. Prečo sa staré strany boja medzi seba vpustiť nových? Chystá sa tu niekto na veľký volebný podvod? Ak by mala nová strana 30 percent, ako HZDS v roku 1992, tak by jej zástupcovia neboli v komisiách? Pre hnutie NOVA je to úplne neprijateľné," vyhlásil Lipšic, podľa ktorého sa dá ušetriť aj inak. "Napríklad znížením alebo zrušením finančného príspevku pre členov volebných komisií," dodal.

Ministerstvo vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) predložilo do pripomienkového konania návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva, z ktorého vyplýva, že do volebných komisií pre voľby do Národnej rad SR okrem ústrednej už nebudú môcť nominovať svojich zástupcov všetky kandidujúce strany či koalície. Podľa súčasného zákona môžu napríklad do okrskovej volebnej komisie delegovať členov všetky strany či koalície, ktorých kandidačná listina bola zaregistrovaná najneskôr 55 dní pred dňom volieb. Rovnako to platilo pre obvodnú volebnú komisiu. Do týchto komisií teda mohli delegovať svojho zástupcu aj novovzniknuté strany či strany, ktoré v predchádzajúcich voľbách výraznejšie neuspeli. Tieto by však mali po novom prísť o možnosť mať člena v spomínaných komisiách.

V návrhu zákona sa uvádza, že napríklad do okrskovej volebnej komisie môže člena delegovať "politická strana alebo koalícia, ktorej kandidačná listina bola zaregistrovaná a v ostatných voľbách do Národnej rady SR získala aspoň tri percentá platných hlasov". To isté platí pre okresnú volebnú komisiu. Podľa tohto pravidla by v spomínaných komisiách mali zastúpenie iba súčasné parlamentné strany a strany, ktoré vďaka zisku viac ako tri percentá dostávajú dnes príspevok od štátu. Ministerstvo by takto chcelo ušetriť až 856.000 eur, keďže účasť zástupcu v okrskovej komisii je platená z rozpočtu štátu.

V roku 2012 kandidovalo do parlamentu 26 politických strán, z ktorých sa do zákonodarného zboru prebojovalo šesť. Ďalšie dve (SNS a SMK) získali viac ako tri percentá, ale menej ako päť a majú teda nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu. Zvyšné strany sa nedostali ani nad dve percentá a ak by chceli kandidovať opäť, mohli by prísť o účasť v spomínaných volebných komisiách.

MV SR: Kontrolovať voľby budú môcť zástupcovia všetkých politických strán

Obmedzenie prítomnosti zástupcov všetkých politických strán vo volebných komisiách sa týka iba počtu odmeňovaných členov okrskových a obvodných komisií. Ministerstvo vnútra (MV) SR takto reaguje na kritiku Daniela Lipšica, lídra mimoparlamentného subjektu Nová väčšina - Dohoda.

Vo svojom komuniké ministerstvo zdôraznilo, že nová právna úprava garantuje možnosť vykonávať kontrolu volieb, ich priebehu a sčítavania hlasov zástupcom všetkých politických strán. "Teda i zástupcom nových, zaregistrovaných politických strán," uviedlo MV SR. "Obmedzenie sa týka len odmeňovaných členov okrskových a obvodných komisií, čo však bude mať pozitívny vplyv na verejné financie."

Ministerstvo ďalej pripomenulo, že v rámci ústrednej volebnej komisie zostáva systém kreovania komisie zachovaný aj v navrhovanom znení zákona. "To znamená, že všetky zaregistrované politické strany môžu nominovať člena komisie," uvádza sa v stanovisku MV.

Zákon je v súčasnosti v štandardnom medzirezortnom pripomienkovom konaní a rezort vnútra je otvorený všetkým konštruktívnym podnetom odbornej verejnosti.