Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

D. Saková bude v Innsbrucku na rade ministrov hovoriť o migrácii

Na archívnej snímke Denisa Saková. Foto: TASR/DUNA/MTI /Lajos Soos

Slovensko podľa ministerky vnútra D. Sakovej kladie dôraz na efektívnejšiu ochranu vonkajších hraníc, dlhodobo hovorí aj o tom, že je potrebná reforma azylového systému.

Bratislava 12. júla (TASR) – Ministri vnútra a spravodlivosti budú vo štvrtok v rakúskom Innsbrucku hovoriť na neformálnom rokovaní o migrácii, zúčastňuje sa na ňom aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). "Vzhľadom na to, že stretnutie bude už pod vedením rakúskeho predsedníctva v Rade Európskej únie, očakávame zásadný postoj rakúskej strany, ktorý korešponduje s dlhodobým postojom Slovenska," povedala šéfka rezortu vnútra.

Slovensko podľa jej slov kladie dôraz na efektívnejšiu ochranu vonkajších hraníc, dlhodobo hovorí aj o tom, že je potrebná reforma azylového systému. "Znamená to, že by sme mali na územie schengenského priestoru púšťať ľudí a žiadateľov o azyl, ktorí skutočne nárok na azyl majú," vysvetlila.

Za ďalší kľúčový bod rokovania Saková považuje návratovú, respektíve readmisnú politiku. Ide podľa jej slov o to, že ak niekto nelegálne prekročí hranice Schengenu, návratovou politikou by sa mal efektívne vrátiť do krajiny jeho pôvodu.

Rakúske predsedníctvo považuje za dôležitú tiež tému boja proti antisemitizmu a ochrany židovských inštitúcií v Európe. Ministri sa však budú na štvrtkovom rokovaní zaoberať aj témou policajnej spolupráce, predovšetkým v prípadoch prevádzačstva, ako aj komunálnej policajnej práce. Rakúsko predstaví a definuje všeobecné úlohy a navrhne ciele do roku 2020 a 2025, pričom ministri budú o nich následne diskutovať.