Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

D. Trnka zrejme pre premlčanie ostane prokurátorom

Dobroslav Trnka Foto: TASR/Martin Baumann

Trnku disciplinárna komisia v apríli 2015 už po druhý raz zbavila prokurátorskej funkcie pre jeho postup v kauze Glance House.

Bratislava 27. januára (TASR) – Bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR Dobroslav Trnka zrejme ostane prokurátorom. Jeho disciplinárne stíhanie by malo byť zastavené pre premlčanie. Domnieva sa tak Trnkova právna zástupkyňa Eva Mišíková.

Trnku disciplinárna komisia v apríli 2015 už po druhý raz zbavila prokurátorskej funkcie pre jeho postup v kauze Glance House. Verdikt nie je právoplatný, rozhoduje o ňom Krajský súd v Bratislave.

Mišíková spolu s odvolaním podala v mene svojho klienta v lete 2015 i námietku premlčania. Podľa jej vedomosti o nej dosiaľ nebolo rozhodnuté. "Prerátali sme to a domnievame sa, že lehota na stíhanie bola premlčaná," uviedla pre TASR Mišíková, bývalá prokurátorka GP SR.

Zákon o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry v znení platnom do konca roka 2015 hovorí, že disciplinárne konanie nemožno začať a ak sa už začalo, nemožno v ňom pokračovať a musí sa zastaviť, ak uplynuli dva roky od spáchania disciplinárneho previnenia.

Trnka napísal list, ktorým umožnil prevod bytovky zablokovanej Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v katastri v máji 2012. Odvtedy začala plynúť dvojročná lehota, ktorá bola podľa Mišíkovej prerušená a spočívala v čase, keď o Trnkovi rozhodoval súd.

Nové znenie zákona, ktoré platí od 1. januára 2016, situáciu zmenilo. Po novom sa plynutie lehoty prerušuje už podaním návrhu na začatie disciplinárneho konania voči prokurátorovi. Táto zmena sa však na Trnku nevzťahuje.

Krajský súd v Bratislave zatiaľ neodpovedal na otázku, či je disciplinárne konanie Trnku premlčané. "Súd vo veci vykonal základné procesné úkony, vyžiadal si vyjadrenia účastníkov konania. Termín pojednávania vo veci zatiaľ nebol určený," informoval hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Trnku zbavila talára disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR po prvý raz 29. novembra 2013. Rozhodnutie zrušil v decembri 2014 Krajský súd v Bratislave. Ten nariadil komisii opäť sa vecou zaoberať. Komisia v novom zložení 15. apríla 2015 potvrdila najprísnejší trest pre šéfa prokuratúry.

Trnka mal listom umožniť prevod bytovky na ľudí blízkych jeho kamarátovi, podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, hoci to špeciálna prokuratúra zakázala. Odpoveď na žiadosť známej Kočnera Jany Šlachtovej napísal Trnka v čase služobnej cesty prvého námestníka Ladislava Tichého v máji 2012, kedy mal dočasne právomoci generálneho prokurátora.

V liste súhlasil s prevodom bytovky zablokovanej uznesením prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry v prospech Šlachtovej. O svojej aktivite neinformoval prokurátorku ÚŠP, ktorá bytovku v júli 2010 v trestnom konaní zaistila.

Správa katastra Senec na základe listu previedla bytovku z majetku spoločnosti Glance House na londýnsku spoločnosť CDI. Bytovka bola vzápätí prevedená na spoločnosť Gapeja, ktorá bola v konkurze. Šéf seneckého katastra pre to prišiel o funkciu a čelil trestnému stíhaniu.

"Dospeli sme k záveru, že samotný obsah listiny, ako bol koncipovaný a vyhotovený, bol spôsobilý uviesť do omylu osobu, ktorá o návrhu na vklad rozhodovala," odôvodnil v apríli 2015 v Žiline verdikt predseda piatej disciplinárnej komisie GP SR Michal Panák.

Doplnil, že v treste zohľadnili najmä závažnosť a rozsah Trnkovho protiprávneho konania. "Bolo porušených viacero povinností prokurátora a zdôrazňujem, že konal z pozície jedného z najvyšších predstaviteľov orgánov prokuratúry. Jeho postup bol podľa názoru disciplinárnej komisie nezákonný, v rozpore s ustanoveniami trestného poriadku a je podľa nášho názoru neobhájiteľný a neodôvodniteľný," dodal.

Trnka počas ústneho pojednávania v Žiline vyhlásil, že svoj skutok nevníma ako protiprávny. "A tak, ako je uvedený v rozhodnutí, sa z neho necítim byť ani vinný."