Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Daniel Lipšic uviedol knihu o zmene systému a boji proti oligarchii

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Lipšica demokratický politický systém na Slovensku získava črty oligarchie, spoločnosti ovládanej vplyvnými podnikateľskými skupinami.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Líder Novej väčšiny (NOVA) Daniel Lipšic dnes v bratislavskej Galérii Umelka uviedol svoju knihu Slušné Slovensko potrebuje lídra. Jej prvá časť je venovaná eseji o problémoch slovenskej spoločnosti, ktoré autor považuje za kľúčové. Druhú časť tvorí rozhovor, ktorý s Lipšicom urobil bývalý novinár, dnes člen ekonomického tímu NOVA Robert Žitňanský.

"Našou ambíciou nie je len vyhrať voľby, ale zmeniť systém," vyhlásil na dnešnej prezentácii knihy Lipšic. Výstižným príkladom toho, že víťazstvo vo voľbách nestačí, je podľa neho príbeh Ivety Radičovej. "Systém zničil a vytlačil slušného človeka," komentoval krátke pôsobenie Radičovej na poste premiérky.

Podľa Lipšica demokratický politický systém na Slovensku získava črty oligarchie, spoločnosti ovládanej vplyvnými podnikateľskými skupinami. Dodáva, že on osobne strávil v politike 12 rokov a považuje získané skúsenosti za svoju výhodu. Pripomenul, že osobne presadil zásadu Trikrát a dosť, inštitút agenta provokatéra, či korunného svedka. Tvrdí, že sa podarilo dostať do väzenia veľkú časť slovenských "mafiánskych bossov".

Aj "mierny pokrok", aký podľa neho priniesli pravicové vlády, sa podľa neho v čase exekutívy Smeru-SD stráca. "Vláda šikanuje strednú triedu. Prví mafiánski bossovia opúšťajú väzenia," vyhlásil. Veľkým problémom je podľa neho justícia, kde prokurátori a sudcovia regulujú samých seba. "Sudcovia ešte stále žijú v monarchii, kde sa funkcie dedia," tvrdí Lipšic.

Po voľbách očakáva buď kontinuitu v podobe vlády Smeru-SD spolu s jednou alebo dvoma dnešnými opozičnými stranami, alebo opakovanie "veľkej pravicovej koalície". Ani tá však podľa neho automaticky neznamená zásadnú zmenu.

Tú chce ponúknuť prostredníctvom svojej strany on. Podľa Lipšica je potrebné výrazne zvýšiť verejnú kontrolu nad inštitúciami štátu. Navrhuje prijatie novej ústavy, ktorá by bola schválená v referende. Inštitút všeľudového hlasovania chce rozšíriť a uplatňovať ho každé štyri roky spolu s parlamentnými voľbami. Súčasťou reformy by podľa Lipšica mala byť zmena volebného systému na väčšinový alebo zmiešaný, kde by aspoň polovica poslancov bola volená v jednomandátových obvodoch.

Podobne sudcovia a prokurátori by podľa neho mali byť volení v priamej voľbe na dobu určitú. Na otázku, či sú voliči dostatočne kompetentní na to, aby dokázali vybrať spomedzi kandidátov najlepších právnych odborníkov, Lipšic reagoval, že "nevyberú horších kandidátov, ako dnes sudcovia a prokurátori spomedzi seba".