Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Daniel Lipšic sa vzdá poslaneckého mandátu, nahradí ho Marosz

Na snímke opozičný poslanec NR SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. Jeho rozhodnutie súvisí s pondelňajšou (19. 9.) tragickou dopravnou nehodou, pri ktorej zrazil 72-ročného chodca na Vajnorskej ulici v Bratislave. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol. V Bratislave 22. septembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Lipšic podľa vlastných slov zatiaľ vôbec neuvažuje o tom, že by sa po čase do parlamentu vrátil.

Bratislava 22. septebra (Teraz.sk/TASR) - Poslanec OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic sa vzdá poslaneckého mandátu. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii. Reaguje tak na pondelkovú dopravnú nehodu, pri ktorej v Bratislave zrazil chodca, ktorý zraneniam podľahol.

"Každú prácu, ktorú som robil, som robil naplno. Potom, čo sa stalo v pondelok, by som nevedel svoj poslanecký mandát vykonávať naplno," uviedol. "Zajtra doručím rozhodnutie o vzdaní sa poslaneckého mandátu k 30. septembru," spresnil. "Tak to proste cítim," zdôraznil Lipšic. Tvrdí, že to bolo jeho vlastné rozhodnutie. Náhradníkom za Lipšica bude Ján Marosz.

Svojim priaznivcom sa poďakoval za podporu. "Budem sa snažiť byť naďalej prítomný vo verejnom živote," povedal Lipšic, ktorý má v úmysle naďalej pôsobiť napríklad ako advokát.



Na otázku, aká je jeho perspektíva v hnutí NOVA, zatiaľ odpovedať nevedel. "Dnes nemám odpoveď na mnohé otázky," odpovedal.

Lipšic podľa vlastných slov zatiaľ vôbec neuvažuje o tom, že by sa po čase do parlamentu vrátil. "Robiť si prognózy na roky dopredu je nezmyselné," konštatoval. Nemá v úmysle pôsobiť ani v komunálnej politike.

K samotnej nehode sa už Lipšic nechcel vyjadrovať. Nedávno však povedal, že jeho prioritou je pomôcť pozostalým a spolupracovať s vyšetrovateľmi. Všetko je mu ľúto. Tvrdí, že chodec mal tmavé oblečenie a zbadal ho v poslednej chvíli, a tak zrážke nedokázal zabrániť. Poslanec sa podrobil dvom dychovým skúškam s negatívnym výsledkom a požiadal aj o krvnú skúšku. Výsledok bol negatívny. Počas jazdy Lipšic netelefonoval, čo vie aj dokázať.



To, či sa nehoda stala na priechode pre chodcov alebo mimo neho, Lipšic nevie. Určiť to má podľa neho znalecký posudok. Podľa polície to bolo v blízkosti priechodu, dodal nedávno.

Lipšic ešte včera avizoval na sociálnej sieti, že svoje rozhodnutie k vzdaniu sa poslaneckému mandátu zverejní v priebehu niekoľkých dní.



Poslanec Lipšic zrazil 19. septembra v Bratislave 72-ročného dôchodcu. Nehoda sa stala na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej po 20.00 h. Lipšic šoféroval Škodu Superb, alkohol mu nezistili. Starší chodec skončil po nehode s vážnym poranením hlavy v ružinovskej nemocnici, bol v bezvedomí a krátko po nehode zomrel.