Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MAJETKOVÉ PRIZNANIA FUNKCIONÁROV: Danko chce o nich hovoriť na grémiu

Andrej Danko. Archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Sprísnenie majetkových priznaní sa spomína už roky, zriadené boli viaceré pracovné skupiny. Jedna tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) ešte stále nezriadil pracovnú skupinu, ktorá má riešiť prísnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov. Chce o tom hovoriť na poslaneckom grémiu.

"Máme dohodu s pánom Poliačikom, že pristúpime k zriadeniu komisie," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Danko. Tému mieni otvoriť na grémiu a v hre sú dve možnosti. Buď bude komisia v gescii výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, pod ktorý zákon o konflikte záujmov a majetkové priznania patrí alebo v gescii predsedu parlamentu.

"Je nespochybniteľné, že tento zákon (ústavný zákon o konflikte záujmov, pozn. TASR) sa musí zmeniť a že niektoré veci musia byť viac identifikované. Ale je tu aj otázka zachovania súkromia. Ja sa takým témam nebránim,"
doplnil Danko. V zákone je podľa neho "veľa nezrovnalostí z hľadiska identifikácie majetku". Za potrebné považuje sledovanie majetkových prírastkov.

Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) už dávnejšie Danka žiadal o zriadenie komisie. Hovorili o tom spolu ešte koncom minulého roka. Danko neskôr uviedol, že zmeny zákona by mohli byť známe túto jeseň, po tom, čo už budú spracované majetkové priznania verejných funkcionárov.

V auguste, kedy bola koalícia v kríze a SNS prichádzala s rôznymi požiadavkami, Danko oznámil, že SNS bude na rokovaní Koaličnej rady (25.8.) žiadať prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie majetkových priznaní verejných funkcionárov. Koalícia o tom neskôr neinformovala.

Sprísnenie majetkových priznaní sa spomína už roky, zriadené boli viaceré pracovné skupiny. Jedna tvorila zmenu ústavného zákona o konflikte záujmov aj v minulom volebnom období. Hoci sa dohodla na zmenách, Smer-SD od nich odstúpil. Následne prišli ďalšie návrhy od opozície aj vládnej strany, ale ani jeden pre nedostatok hlasov neprešiel. Na zmeny ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov. V súčasnom zložení parlamentu to znamená, že sa musí koalícia a opozícia spojiť.