Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

DANKO: Hranicu integrácie a dezintegrácie EÚ určuje zdravý rozum

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predseda slovenského parlamentu sa v súvislosti s otázkou integrácie či dezintegrácie EÚ prihovára aj za jasné vymedzenie Únie ako spoločenstva voči Turecku.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Perspektíva budúcnosti Európskej únie (EÚ) stojí na určení hranice, kde sa končí národná politika a kde sa začína šialený nacionalizmus, ktorý Úniu rozbíja. V úvode plenárneho zasadnutia pod názvom Alternatívy pre smerovanie EÚ -integrácia alebo dezintegrácia, ktorým sa začala medzinárodná vedecká konferencia Bratislavské právnické fórum 2016 to uviedol predseda Národnej Rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).

Predseda parlamentu v príhovore k účastníkom konferencie i študentom Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK), ktorej je sám absolventom, zdôraznil strategickú pozíciu SR ako predsedajúceho štátu v Rade EÚ. "Je dôležité dávať jasný signál pri našich postojoch, že EÚ je jedinečný projekt, ktorý nám pomáha pri plnení úloh, ktoré nezvládajú jednotlivé štáty," uviedol Danko. Dodal, že na druhej strane sa ale nemožno tváriť, že všetko v EÚ funguje. "Hranica medzi integráciou a dezintegráciou je tam, kde sa končí zdravý rozum," uviedol v tejto súvislosti Danko.

Poukázal pritom na to, že brexit, "najväčší varovný prst pre Úniu", je vyvrcholením situácie, ktorá sa začala problémami v eurozóne, pokračovala migračnou krízou a vyvrcholila výsledkom referenda vo Veľkej Británii. "Je preto najvyšší čas začať s reformou Európskej únie, nezatajovať jej problémy a dokázať, že ak chce Únia pokrývať kompetenčne oblasti ako bezpečnosť či mena, musí dokázať, že tieto úlohy naplní naozaj lepšie, ako jednotlivé štáty," zdôraznil šéf slovenského parlamentu. To je podľa neho aj najlepšia odpoveď na brexit i smerom k samotnej Veľkej Británii. "Tým, ktorí svojou politikou presvedčili, že bude lepšie ak Británii odíde, treba dokázať, že opak je pravdou, že sa oplatí ostať," uviedol. V tejto súvislosti by mala Únia zaujať aj jasný postoj voči Británii. "Nechceme Britániu trestať, no ak bude uvažovať o obmedzení svojho pracovného trhu pre cudzincov, musí byť jasné, že aj Únia voči Británii môže realizovať reštrikčné opatrenia," zdôraznil Danko.

Napriek všetkým negatívam, ktoré brexit znamená si Danko myslí, že v konečnom dôsledku bude mať rozhodnutie Veľkej Británie pre Úniu pozitívny účinok. "Vzťahy medzi štátmi, ktoré po vypuknutí migračnej krízy ochladli, sa začínajú opäť zlepšovať. Dnes cítim, že štáty sa zomkli, aby ukázali tým, ktorí Britániu dostali mimo EÚ, že sa oplatí ostať, že je lepšie fungovať ako spoločenstvo, ako globálny projekt pri veciach, ktoré EÚ dokáže naplniť lepšie," skonštatoval Danko.

Predseda slovenského parlamentu sa v súvislosti s otázkou integrácie či dezintegrácie EÚ prihovára aj za jasné vymedzenie Únie ako spoločenstva voči Turecku. "Únia musí mať jasnú koncepciu svojho rozšírenia. Zároveň nesmie byť tlačená k múru a tiež nie je možné, aby lídri silnejších štátov Únie konali samostatne smerom k Turecku," uviedol Danko.

Na plenárnom zasadnutí 3. ročníka medzinárodnej vedeckej konferencie Bratislavské právnické fórum 2016 vystúpil okrem predsedu NR SR aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, rovnako tak francúzsky veľvyslanec v SR Christophe Leonzi či dekan právnickej fakulty univerzity v Cambridge Richard Fentiman.

Dekan PF UK Eduard Burda na plenárnom zasadnutí odovzdal Andrejovi Dankovi i Ivovi Nesrovnalovi takisto medailu PF UK, ako výraz uznania za podporu a spoluprácu.