Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko: Oddnes rokujeme len s tým, kto prijme poverenie od prezidenta

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko Foto: TASR/Andrej Galica

Na dnešnom brífingu v Bratislave to povedal šéf SNS Andrej Danko.

Bratislava 8. marca (TASR) – Vedenie Slovenskej národnej strany (SNS) zastavuje od dnešného dňa rokovania s lídrami politických strán, ktoré boli zvolené do Národnej rady SR a bude rokovať len s tým, kto prijme poverenie na zostavenie vlády od prezidenta SR Andreja Kisku. Na dnešnom brífingu v Bratislave to povedal šéf SNS Andrej Danko.



SNS sa rozhodla pre takýto krok preto, že chce zabrániť anarchiám, špekuláciám a baveniu sa o nich, bez nich. "Je dobré, aby sa politici správali tak, ako káže zákon. Ústava má jasný postup, toho sa budem držať a ctiť si ho," uviedol Danko. Ako tvrdí, džentlmenské dohody prestali v slovenskej politike platiť, preto SNS pôjde už len cestou oficiálnych stretnutí, rokovaní a vystúpení.

"Nemôže nikto zostavovať vládu spôsobom, keď na to nemá mandát. Toto nie je o kávičkovaní. Toto je o budúcnosti štátu," podotkol šéf národniarov s tým, že Slovensko bude potrebovať stabilnú vládu, a preto sa nebojí ani rizika predčasných parlamentných volieb. "To, že vyjadrím úctu každému občanovi, ktorý tu žije a platí dane, neznamená, že sme okamžite pripravení, bez vyjasnenia si zásadných vecí s politickými stranami, ktoré sú v parlamente, pristúpiť k akejkoľvek vláde," podotkol Danko.



Ak prijme poverenie od prezidenta na zostavenie vlády strana Smer-SD, bude sa jej SNS pri rokovaní pýtať na strategické podniky v rukách štátu, obnovenie IC vlakov, daňové odvodové zaťaženie či zrušenie nákupu radarov za 148 miliónov eur na ministerstve vnútra. Ak budú oficiálne rokovať s Mostom-Híd národniari sa chcú pýtať na programové veci strany, autonómiu, školstvo, zdravotníctvo a otázky občianstva. Pri SaS zaujíma SNS ich postoj k referendu o rodine či ako to strana myslí s legalizáciou marihuany. Hnutiu OĽaNO-NOVA chce položiť otázku, či chcú ďalej fungovať ako strana štyroch ľudí a Borisovi Kollárovi, či je vhodné ďalej tvrdiť, že ešte nie je politikom. Danko opätovne vylúčil rokovanie s Kotlebovou Ľudovou stranou Naše Slovensko. "Xenofóbna politika patrí do minulého storočia," vysvetlil. Vedenie SNS zároveň upozornilo, že pri oficiálnych rokovaniach neustúpia od národných, kresťanských a sociálnych hodnôt, na ktorých strana stojí.

SNS si nemyslí, že problém so stavením vlády stojí teraz na otázke SNS a strane Most-Híd. "Tento problém stojí na tom, že kto získal najviac hlasov, musí mať záujem zostaviť vládu. On nesie zodpovednosť, má právo komunikovať s lídrami politických strán a následne môže dochádzať k otázkam vzťahov jednotlivých lídrov," uviedol Danko. V tejto etape šéf národniarov preto ešte nevidí dôvod na hľadanie prienikov a spolupráce so stranou Most-Híd. "Pokiaľ bude situácia taká, že nebude možné zostaviť vládu a budú vyčerpané všetky dostupné možnosti, vtedy treba takéto otázky klásť," dodal Danko.

Prezident SR Andrej Kiska v pondelok (7.3.) oznámil, že dá poverenie na zostavenie vlády víťazovi volieb šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi. Poverenie na zostavenie vlády si prevezme od prezidenta až v stredu (9.3.). Pôvodne avizovaný termín bol dnes dopoludnia.