Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: Na podozrenia z krátenia dane je tu prokuratúra

Andrej Danko Foto: TASR

Podozrenia z krátenia dane, či v prípade Radoslava Procházku alebo Igora Matoviča, má podľa Danka riešiť prokuratúra, nie mediálne divadielka na detektore lži.

Bratislava 14. júna (TASR) - Podozrenia z krátenia dane, či v prípade Radoslava Procházku alebo Igora Matoviča, má riešiť prokuratúra, nie mediálne divadielka na detektore lži. Týmito slovami ocenil predseda SNS Andrej Danko rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR preveriť medializované informácie ohľadom financovania kampane bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku a financovania inzercie OĽaNO v inzertných novinách patriacich rodine Matovičovcov.

"Ex offo konanie prokuratúry považujem za dobrý krok. Prokuratúra by mala dať jasne najavo, čo s tým. Hlavná úloha GP je strážiť dodržiavanie zákonnosti," konštatoval. "Verím, že takéto konanie vzniklo aj na základe informácií, ktoré medializovala SNS. Ak sa ukáže, že niektorý z poslancov, či už Procházka alebo Matovič, klamal, svoju zodpovednosť si bude niesť," dodal.

Danko, ktorý pracuje ako advokát, nesúhlasí s názorom Igora Matoviča, podľa ktorého punuka platenia časti sumy za inzerciu "na ruku" je len morálnym prehreškom. Ak skutočne Radoslav Procházka navádzal Igora Matoviča, aby mu umožnil zaplatiť za časť inzercie mimo evidencie a v hotovosti, ide podľa neho o navádzanie na trestný čin krátenia dane. Matovič tvrdí, že medzi štyrmi očami takúto ponuku dostal, Procházka to jednoznačne odmieta.

Na druhej strane, práve Danko upozornil na finančné nezrovnalosti aj v prípade inzercie v novinách rodiny Matovičovcov pre OĽaNO, vyplývajú podľa neho z audítorskej správy za rok 2012. Matovič vtedy reagoval, že v SNS si pletú čísla. "Veľmi šalamúnskym vyhlásením, že SNS si mýli čísla, vtedy pán Matovič tento problém zmietol zo stola," konštatoval Danko.

Dodal, že on nie je daňová kontrola, ani orgán činný v trestnom konaní. "Vyšetriť to môže len policajt, s dozorom Generálnej prokuratúry, a nie teátro typu detektor lži," vyhlásil predseda SNS.

Prokuratúra už koná

Generálna prokuratúra ohľadom medializovaných informácií v spore Radoslava Procházku a Igora Matoviča už koná. "Dňa 4. júna 2014 vydal generálny prokurátor pokyn, aby prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky komplexne preveril medializované informácie. Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra SR nebude špecifikovať úkony, ktoré bude realizovať," povedala pre TASR hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Predseda SNS Andrej Danko 3. júna medializoval svoje pochybnosti ohľadom mediálneho priestoru Igora Matoviča a hnutia OĽaNO v jemu blízkych regionálnych novinách a taktiež spôsob financovania tejto inzercie. Finančné nezrovnalosti podľa neho vyplývajú z audítorskej správy z roku 2012.

"Audítorská správa jeho politickej strany hovorí - citujem: Na základe môjho preverenia som zistila, že politické hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nevykázalo v predbežnej správe o nákladoch na voľby, ani v záverečnej správe o nákladoch na voľby bezodplatné plnenia (... ) vo výške 161.000 eur, predstavujúcu rozdiel medzi cenou obvyklou za poskytnutie služby a cenou dojednanou v súvislosti s poskytovaním inzertných služieb spoločnosťou regionPress na základe zmluvy o poskytnutí inzertného priestoru," uviedol Danko. Ako dodal, audítorka prišla na to, že hnutie nevykázalo bezodplatné plnenie v predmetnom kalendárnom roku.

"Pýtam sa ho, či zo sumy 161.000 eur predmetná spoločnosť odviedla DPH a či to dala do príjmu," uviedol predseda SNS. Matovič by mal taktiež vysvetliť, či chcel týmto krokom šetriť na DPH. "Ak by bola pravda, že chcel šetriť na DPH, tak touto finančnou transakciou, v prípade, že to táto spoločnosť neodviedla, prišiel štát o 30.000 eur, čo nie je málo peňazí," zdôraznil Danko s tým, že Matovič si musí, tak ako každý, platiť plnú sumu za svoje publikovanie článkov.

Komédia o detektore lži

Ako ďalej Danko dodal, pondelkové (2. júna) obvinenie Matoviča na adresu Procházku sa zvrhlo na komédiu o detektore lži. Zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby situáciu preveril. "Ak obvinil krivo Matovič Procházku z krátenia dane, vie, čo má robiť pán Procházka. Ak si to Matovič vymyslel, bude znášať dôsledky. Ak má Matovič pravdu, musí znášať následky niekto iný," doplnil Danko s tým, že krátenie dane nie je morálne zlyhanie, ale trestný čin.

Ako uviedol v reakcii Matovič, ide o asi rok starú vec. Podľa jeho slov audítorka prišla so zistením, že asi 160.000 eur nevykázali ako dar od regionPressu. "OĽaNO niečo inzerovali počas kampane a my sme na to dali zľavu. A to sme vykázali, že to boli naše výdavky na reklamu v regionPresse. Audítorka povedala, že sme mali vykázať aj tú zľavu, ktorú regionPress poskytol zo 100-% ceny," ozrejmil šéf OĽaNO. Ako dodal, SNS sa pletú čísla. "Ak by sme urobili problém, tak by bol len v tom, že naša rodinná firma darovala niečo strane, nie že zobrala, ale že darovala. Každé jedno médium dáva zľavy. Nemôžete porovnávať 100-% cenu inzercie so zľavnenou cenou a zľavu posudzovať ako poskytnutý dar. To je štandardná zľava," zdôraznil Matovič.