Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Danko pohrozil SLA zastavením financovania, ak neupraví stanovy

Predseda NR SR Andrej Danko prijal slovenskú lyžiarku Veroniku Velez-Zuzulovú, jej otca Timoteja Zuzulu a otca lyžiarky Petry Vlhovej Igora Vlhu 16. januára 2017 v Bratislave. Na snímke vľavo lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová a vpravo predseda NR SR Andrej Danko počas brífingu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pondelňajšiemu stretnutiu predchádzali spory SLA s oboma poprednými reprezentantkami ohľadom štatútu reprezentanta, ktorý obe odmietli podpísať.

Bratislava 16. januára (TASR/Tablet.TV) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pohrozil vedeniu Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) zastavením financovania. Vyhlásil to v pondelok po stretnutí s reprezentantkou v alpskom lyžovaní Veronikou Velez-Zuzulovou, jej otcom Timotejom Zuzulom a otcom Petry Vlhovej Igorom Vlhom.

"Slovenská lyžiarska asociácia je jediná, ktorá ignoruje ministerstvo školstva pri zosúladení stanov a vnútorných mechanizmov a dnes nastáva prvýkrát v histórii slovenského športu, že môže dôjsť k zastaveniu priameho financovania SLA. Máme nový zákon o športe, ktorého jednou zo zásadných ambícii bolo, aby zväzy neboli odtrhnuté od reality, aby sme ich nútili k hospodárnemu nakladaniu, aby sme mali reálnu možnosť v prípade, keď príde k zlyhaniu financovania, že môžeme priamo financovať športovcov a kluby," povedal Danko.

"SLA z nášho pohľadu nemá zosúladené stanovy so zákonom o športe, čo môže vyvolať po 31. januári tie dôsledky, že SLA nebude financovaná," uviedol rezortný minister Peter Plavčan. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa na stretnutí koncom roka s vedením SLA dohodlo na ďalších rokovaniach na úrovni expertov, aby sa problémy vyriešili, no predstavitelia asociácie na dva termíny neprišli. Ak sa do konca januára nezosúladia, prídu o 250.000 eur. "Do 31. januára posielame jednotlivým uznaným zväzom 25% z celkovej ročnej sumy, ktorá sa vypočítava podľa vzorca. V ich prípade je to 250.000 eur," povedal pre TASR Plavčan.




Pondelňajšiemu stretnutiu predchádzali spory SLA s oboma poprednými reprezentantkami ohľadom "štatútu reprezentanta", ktorý obe odmietli podpísať.

"Toto stretnutie bolo iniciované mnou a musím povedať, že Zuzulovci a Vlhovci sa trošku viac zastávali asociácie, ako som na ňu nastavený ja. Ako predseda SNS som zodpovedný za dva rezorty, ktoré zhodou okolností zodpovedajú aj za prípravu športu. V prvom rade som povedal, že vyhlasujem vojnu všetkým špekulantom v športe, ktorí sa zažrali do funkcii a zo zväzov si urobili svoje lobby. Preferujú svoje deti, cestujú na olympiádu, či treba alebo netreba, ignorujú niektoré podujatia. Nemôže to byť donekonečna tak, že peniaze do športu idú, ale strácajú sa na administratíve, nečitateľnosti," zdôraznil Danko.