Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A.DANKO požiadal o odloženie rokovania vlády. Na neurčito

Na archívnej snímke predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda SNS zároveň požiadal svojich koaličných partnerov o zvolanie Koaličnej rady na piatok 25. augusta.

Bratislava 21. augusta (Teraz.sk) - Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko dnes sms správou požiadal svojich koaličných partnerov o zvolanie Koaličnej rady v piatok 25. augusta. Informuje o tom denník pluska.sk.

"Svojich kolegov požiadal, aby bolo rokovanie vlády odložené na dobu neurčitú," dodáva portál. Štandardný termín na rokovanie vlády je v stredu. Toto leto už bol raz zrušený v súvislosti so spormi medzi SNS a Smerom-SD.

Slovenská národná strana má vo vláde troch ministrov, Petra Gajdoša na poste šéfa rezortu obrany, ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a odchádzajúceho šéfa rezortu školstva Petra Plavčana.

Premiér avizoval Koaličnú radu tento týždeň


Lídri koaličných strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko by sa mali tento týždeň stretnúť na rokovaní Koaličnej rady. Potvrdil to dnes premiér Robert Fico, termín nepovedal.

Naďalej očakáva od SNS meno nového ministra školstva, ktorý nahradí odchádzajúceho Petra Plavčana. Ak SNS do Plavčanovho odchodu s novou nomináciou nepríde, predseda vlády požiada prezidenta SR Andreja Kisku, aby riadením rezortu poveril niektorého z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša. Fico už povedal, že by rezort školstva mohol dočasne viesť Gajdoš.

Na archívnej snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico a vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Odchod z funkcie oznámil Plavčan minulý týždeň po tom, ako ho k tomu vyzval premiér Fico a šéf SNS Danko to akceptoval. Dôvodom bola kauza s rozdeľovaním eurofondov na podporu vedy na ministerstve školstva, ktorú nevedel Plavčan dôveryhodne vysvetliť. Po prepuknutí kauzy sa ocitla koalícia v kríze, keďže Danko k septembru vypovedal koaličnú zmluvu.

Lídri sa zhodli, že vládna koalícia nemá alternatívu a majú záujem pokračovať ďalej. Potom prišla SNS s požiadavkami, ktoré zverejnila v médiách skôr, ako ich oznámila partnerom. Lídri sa už oficiálne nestretli, hoci rokovania avizovali. Napokon sa ale dohodli, že pripravia dodatok ku koaličnej zmluve.

Následne prišlo k výzve na odstúpenie Plavčana, čo v prvej reakcii Danko označil za podraz. Neskôr to akceptoval a zobral si štyri dni na premyslenie si, ako ďalej v koalícii a či vôbec bude pokračovať v politike. Tie už uplynuli, Danko sa zatiaľ nevyjadril. Smer-SD a Most-Híd odmietajú predčasné parlamentné voľby. Fico deklaroval záujem pokračovať v tejto zostave.