Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Slovensko sa musí vrátiť k fungovaniu politických strán

Predseda NR SR Andrej Danko Foto: TASR - Michal Svítok

Myslí si to predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý síce neuznáva neštandardné strany, ale rešpektuje, že sú zvolené do parlamentu.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Slovensko sa musí vrátiť k fungovania politických strán. Inak prídu také nesystémové strany, že nebude možné zostaviť vládu a riadiť štát. Myslí si to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý síce neuznáva neštandardné strany, ale rešpektuje, že sú zvolené do parlamentu.

"Svojím vystupovaním som ukázal, že rešpektujem každý subjekt, zvolený do Národnej rady. V Národnej rade by sa mali už teraz presadzovať len legislatívne návrhy," povedal v rozhovore pre TASR Danko. Nepovedal, či bude hlasovať za návrhy ĽSNS, ktorú tiež považuje za nesystémovú. "Každý poslanec hlasuje podľa slobodnej vôle, svedomia, presvedčenia. Nie som veštec, neviem povedať, za aké návrhy budem hlasovať. Ešte neviem, aké budú prichádzať," poznamenal.

Danko volá po zmene zákona tak, aby sa vrátila súťaž štandardných politických strán. Práve tie sú podľa neho stabilita štátu. "Nesystémové strany nevedia riadiť štát," tvrdí. Napríklad hnutie OĽaNO, ktoré nemá štruktúry, môže byť podľa Danka opozičnou stranou, ale z hľadiska fungovania v stabilnej vláde je veľmi slabým prvkom. "Viete si predstaviť, že by 150 eg riadilo parlament? Že by bolo možné riadiť štát? Pojmy ako stranícka disciplína nie sú žarty," zdôraznil.

SNS je v koalícii so Smerom-SD, Mostom-Híd a #Sieťou, ktorej odchádzajú členovia a v parlamente nedokázala pre nízky počet poslancov zostaviť klub. Jej poslanci pôsobia ako nezaradení. Danko ju však nepovažuje za neštandardnú stranu. "Strana Sieť mala svoje štruktúry, má svoj počet poslancov, je to vždy politická strana, ktorá má svoje mechanizmy, procesy. Nie je to strana, v ktorej je zabetónovaný predseda," vysvetlil.