Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: Ciele SMK v komunálnych voľbách SNS sleduje s nevôľou

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko Foto: TASR/Branislav Račko

SNS sa obáva, že presadzovanie čo najväčšieho počtu starostov maďarskej národnosti nebude v prospech všetkých občanov žijúcich v juhoslovenských regiónoch.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) s nevôľou sleduje ciele Strany maďarskej komunity (SMK), ktorá otvorene hlása, že chce v nadchádzajúcich novembrových komunálnych voľbách mať v čo najväčšom počte obcí na južnom Slovensku starostov maďarskej národnosti. Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Aplikovanie dvojjazyčnosti, fungovanie maďarských inštitúcií vieme zabezpečiť najskôr prostredníctvom nich," zhodla sa podľa Danka Republiková rada SMK na rokovaní v Bratislave.

Danko reaguje, že na Slovensku nefungujú žiadne "maďarské inštitúcie", a ak, tak iba ilegálne. "Na Slovensku totiž pôsobia slovenské inštitúcie, ktoré sú určené na všestranný rozvoj aj maďarskej menšiny," zdôraznil Danko. Starosta žiadnej obce na Slovensku sa podľa neho nemôže stať výkonným článkom "maďarskej inštitúcie", inak by porušil Ústavu SR.

SNS sa obáva, že presadzovanie čo najväčšieho počtu starostov maďarskej národnosti nebude v prospech všetkých občanov žijúcich v juhoslovenských regiónoch, ale bude protežovať len jednu národnosť.

"SNS neupiera slovenským občanom maďarskej národnosti ich národnostné práva. Nesmie to však ísť na úkor Slovákov alebo iných národností žijúcich v týchto regiónoch. Napríklad rokovania zastupiteľstva nie v slovenčine, ako je to dajme tomu v Dunajskej Strede, sú neprijateľné," tvrdí Danko.

SMK by podľa neho nemala prostredníctvom starostov riešiť len dvojjazyčnosť či inštitúcie pre rozvoj maďarskej menšiny. "Slovenský juh je miestom, kde popri sebe žijú viaceré etniká. Pri voľbe starostov by nemalo ísť o národnosť kandidáta, ale predovšetkým o jeho odborné schopnosti a znalosti potrieb všetkých občanov. SMK svojím konaním zvyšuje napätie na juhu Slovenska a to, čo vyčíta iným, robí sama," uzavrel Danko.