Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. DANKO: SNS z emisnej kauzy neprofitovala, zoznam to dokazuje

Andrej Danko Foto: TASR/Michal Svítok

Na otázku, prečo sa v kauze neangažoval v čase, keď vznikla, Danko reagoval, že vtedy robil pre SNS konzultanta a zastupoval ju napríklad v Ústrednej volebnej komisii, emisie neboli jeho agendou.

Bratislava 5. februára (TASR) - Zverejnenie emisného zoznamu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dokázalo, že Slovenská národná strana (SNS) v ňom nefiguruje. "Zverejnené zoznamy dokázali, že SNS ako strana nemala z káuz, ako sú emisie, žiaden prospech," povedal na dnešnej tlačovej konferencii SNS v Bratislave jej predseda Andrej Danko.

Dodal, že táto skutočnosť sa dá ľahko overiť aj v účtovníctve strany. "Ja neviem, ako Havalec vyzerá a Bilasa som videl raz v televízii," reagoval Danko na otázku, či osoby zo zoznamu nepodporili SNS v minulosti nejakým nepriamym spôsobom, ktorý by nebol zachytený v účtovníctve. Upozornil, že všetky peniaze, ktoré SNS dostáva od štátu, idú na splácanie úveru, ktorý si zobrala ešte za čias predsedovania Jána Slotu a prevádzku financuje najmä z členských príspevkov takmer 3000 členov SNS. Žiadne tajné zdroje financií strana podľa neho nemá. "Ja nie som predsedom strany, ktorá by mala kontá vo Švajčiarsku," povedal Danko s tým, že od svojho nástupu do funkcie predsedu v októbri 2012, neustále rieši finančné problémy SNS.

Danko nechce o kauze špekulovať, nech ju vyriešia orgány činné v trestnom konaní


Čo sa týka emisnej kauzy, Danko vyhlásil, že on osobne nechce špekulovať o tom, kto za ňou stojí, prípadne, kto sa čím previnil, to je podľa neho úlohou orgánov činných v trestnom konaní. Ako advokát rešpektuje prezumpciu neviny, ale kým členovia SNS spájaní s touto kauzou neočistia svoje mená, mali by si podľa neho pozastaviť stranícke členstvo. "Vyzval som ľudí, ktorých sa kauza týka, aby si pozastavili členstvo v SNS," povedal Danko s tým, že exminister Ján Chrbet tak aj urobil. Ak bude niektorý z týchto ľudí právoplatne odsúdený za trestný čin, členstvo v SNS mu automaticky zanikne.

Na otázku, prečo sa v kauze neangažoval v čase, keď vznikla, Danko reagoval, že vtedy robil pre SNS konzultanta a zastupoval ju napríklad v Ústrednej volebnej komisii, emisie neboli jeho agendou. "S Jánom Slotom som sa do roku 2010 rozprával osobne možno dva- alebo trikrát a s Belousovovou dvakrát," povedal na margo svojich kontaktov s vtedajším vedením SNS.

Danko dodal, že ak bude mať jeho strana možnosť nominovať ľudí do nejakých funkcií, osoby podozrivé z účasti na kauzách šancu nedostanú a strana sa bude zasadzovať za dôslednejšie preukazovanie pôvodu majetku zo strany politikov.

Na druhej strane, vyhlásenie prezidentského kandidáta Andreja Kisku o tom, že žiada zverejniť zoznam ÚŠP, a následné zverejnenie iného dokumentu zo strany lídra NOVA Daniela Lipšica považuje za spravodajskú hru. "Som zvedavý, čo urobí špeciálna prokuratúra, keď sa zistilo, že Daniel Lipšic má iný zoznam," upozornil na rozdiely v oboch dokumentoch. Dodal, že v Lipšicovej strane pôsobí vzdialený príbuzný jedného z podnikateľov, ktorí sa spomínajú v dokumente, čo zverejnil. Zároveň poznamenal, že po týchto udalostiach nepovažuje Kisku za nezávislého občianskeho kandidáta, ale za Lipšicovho človeka. Podľa Danka, "kto kradol, nech si to odsedí", odmieta však predvolebné spravodajské hry, najmä ak je v nich podľa neho poškodzované meno SNS.

Úrad špeciálnej prokuratúry 4. februára zverejnil zoznam ľudí a firiem, ktoré obchodovali so spoločnosťou Interblue Group. Tá mala od Slovenska nakúpiť emisné kvóty za nižšiu cenu, než sa predávali v okolitých krajinách. Informácie boli podľa hovorkyne špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej získané z výsledkov právnej pomoci od švajčiarskych justičných orgánov v rokoch 2010 a 2011.

Zoznam, ktorý nechal zverejniť minister Kaliňák


V zozname zverejnenom na žiadosť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) sú medzi spoločnosťami registrovanými na Slovensku firmy FINANCIAL PUBLIC SERVICE, MILENIUM TRADING, KAREX FOOD a fyzické osoby Norbert Havalec a Rastislav Bilas. Medzi spoločnosťami registrovanými v zahraničí je OSSIAN ESTABLISHMENT LTD., registrovaná vo Sv. Vincete, vlastníkom je Rastislav Bilas. Ďalšou v zozname je firma ATZIOX LTD., registrovaná na Cypre, majiteľmi sú Norbert Havalec, Ján Smolen a správcom spoločnosti na Cypre je Michalis Avraam. V zozname je aj HSBC LTD z Hongkongu s poznámkou, že ide o japonských obchodníkov s emisiami, CRATAEGUS DEVELOPMENT INC. z Belize, ktorej majiteľom je český občan Marek Pleyer, dlhodobo žijúci v USA. Rovnakého majiteľa má aj firma SS + AT LTD., registrovaná na Britských panenských ostrovoch a UNIVERSAL INVEST LLC, registrovaná v USA. Poslednou na zozname je švajčiarska ONYX TRUST SERVICES AG, ktorej majiteľka Jana Lütken bola tiež štatutárkou Interblue Group LLC. "Vyšetrovanie potvrdilo, že žiadna iná právnická alebo fyzická osoba nemala obchodný styk so spoločnosťou Interblue Group LLC.," uviedla Tökölyová.



Iný zoznam zverejnil 4. februára Lipšic s tým, že ho 23. januára dal k dispozícii generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Na zozname sú uvedené len krstné mená a prvé písmená priezvisk dotyčných ľudí. Z viacerých sa dá identifikovať, o koho ide, keďže aktéri sú z dlhoročnej kauzy mediálne známi. Podľa Lipšica je jedným z ľudí v schéme aj podnikateľ označovaný za mecenáša Smeru-SD.

Kontroverzný predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group je z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu, pričom okolité krajiny mali ich predaj výhodnejšie. Emisné kvóty predané Interblue Group, ktorá vraj takto zarobila 47 miliónov eur, mali skončiť v Japonsku.