Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A.DANKO: Africkú populačnú explóziu nemôže vyriešiť Európa

A. Danko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Európska únia neurobila poriadok so štátmi, ktoré dostávajú dotácie na ochranu hraníc schengenského priestoru. Namiesto toho by chcela prerozdeľovať imigrantov, povedal predseda SNS pre TABLET.TV.

Bratislava 29. júla (Teraz.sk) - Keď na území Slovenska zachytíme utečenca, vieme ho dostať do zberného tábora, postarať sa o neho, analyzovať jeho situáciu a ak nie sú dôvody na udelenie azylu, vyhostiť. To isté majú robiť ostatné štáty na hraniciach schengenského priestoru, ako Španielsko, Francúzsko, Taliansko či Grécko. Na ochranu hraníc preto dostávajú dotácie. Namiesto toho sa Európska únia snaží imigrantov prerozdeľovať medzi členské štáty. Pre TABLET.TV to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Tvrdí, že ekonomických migrantov treba vracať domov rýchlo a bez výnimky. To, že prisťahovalci často nemajú doklady, podľa Danka neznamená, že nie je možné identifikovať štát, kam ich treba vrátiť. "Počul som významných ľudí z OSN rozprávať o tom, že dnes už sa dá takmer s istotou zistiť krajina pôvodu. Je dôležité dostať do krajín pôvodu chýr o tom, že kto sem príde, tu neostane," povedal Danko.

V tejto súvislosti upozornil na populačnú explóziu v Afrike, len počet obyvateľov Maroka sa podľa neho za posledných 50 rokov zvýšil päťkrát. "Nevyriešime problém tretích svetov tým, že to sem budeme púšťať," vyhlásil.

Zároveň dodal, že nemá problém s legálnymi imigrantmi, ktorí sa na Slovensko dostanú napríklad preto, že sa tu oženia. Akceptuje tiež právo politicky prenasledovaných ľudí na poskytnutie azylu. "Je rozdiel, keď sem niekto prichádza ilegálne z ekonomických dôvodov a keď je niekto politicky prenasledovaný. Ten, kto je politicky prenasledovaný, tomu patrí azyl a ochrana aj jeho deťom a manželke. Ale tento systém sa v Európe začal zneužívať," zdôraznil Danko.

POLITIKA Tu a teraz Andrej DANKO 2015-07-22 by terazmedia

"Keď komunikujete takúto citlivú tému, ľahko sa môžete dostať na tenký ľad a označia vás za xenofóbneho alebo rasistu. Ja som žil tri roky na jednej internátnej izbe s Kurdom, určite nie som žiadny rasista.
Ale som za zachovanie principiálnych hodnôt, na ktorých stojí naša kultúra,"
odpovedal Danko na otázku, prečo sa často dištancuje od xenofóbie a zároveň kritizuje imigračnú politiku Európskej únie.

"Mám problém s prisťahovalcom, ktorý sa nechce adaptovať, ktorý sa nevie naučiť jazyk. Ktorý sem vnáša svoje zvyky a maniere. Nemám problém s tým, keď vyznáva svoje náboženstvo, ale zvolávanie na modlitbu pod Kramármi nemôže znieť z minaretov. Modlitebňa môže byť aj v inom zariadení, ako je mešita," vyhlásil predseda SNS. Dodal, že špeciálne Islam nie je len náboženstvo, ale aj právny systém nekompatibilný s tým, ktorý platí u nás.

"Keď sme pred štyrmi rokmi rozprávali na tlačovej konferencii o islamizácii, boli sme zosmiešňovaní. Ale dnes vidieť, že vývoj ide úplne inde. Tento stred kultúr je neriadený a ide do podstaty našej existencie.
Netreba paralyzovať niekoho len za to, že vyznáva Islam. Ale vidíte, čo stvára Islamský štát, vlnu teroristických útokov,"
poznamenal Danko.

"Jedna z mála dobrých vecí", ktoré tu podľa predsedu SNS máme, je azylový systém a musíme si ho chrániť. "Už sa stávame aj cieľovou stanicou niektorých imigrantov, ktorí neuspeli v iných štátoch.
Tešiť sa z toho, že imigrant od nás odíde niekam preč, je naivné. Máme otvorené hranice, keď nie on, jeho vnuk alebo vnučka sem raz príde,"
tvrdí Danko. Na svojej kritike slovenskej vlády, ktorá chce prijať sto kresťanských utečencov zo Sýrie a dočasne ubytovať 500 rakúskych azylantov, naďalej trvá.

"To, čo podpísal náš minister vnútra s rakúskou ministerkou, je svetový experiment," povedal Danko. Umiestnenie 500 azylantov z Rakúska v Gabčíkove je podľa neho v rozpore s ľudskými právami samotných migrantov, ktorých azylovú procedúru naďalej rieši rakúska strana. "Je im zasiahnuté do azylového procesu. Neprichádza do úvahy takéto premiesťňovanie ľudí z rôznych štátov, vyplýva to z medzinárodného práva," tvrdí.

Riziká vidí aj na slovenskej strane. "Tvári sa to neškodne. Ale okrem toho, že to zasiahne do života ľudí na Žitnom ostrove a v Gabčíkove, je tam strategická elektráreň, ktorá vyžaduje zvýšený stupeň bezpečnosti. Je tu riziko, kto bude vyhosťovať týchto ľudí, keď sa im odmietne azyl. Či nepôjdu rovno do Rohoviec, nášho zberného tábora, pokračovať v konaniach," uviedol.



Slobodná strana Rakúska, ktorá spolupracuje s SNS, podľa Danka výhrady slovenských národniarov chápe. "Kritizujú svoju sociálnu vládu, že ich nevyhosťuje, netešia sa skryto z toho, že teraz ich 500 pôjde k nám," povedal predseda SNS, podľa ktorého ani myšlienka kvót na imigrantov nie je v Európskej únii zabudnutá, aj keď je v tejto chvíli zablokovaná.

"Tvárili sme sa, že sem nedonesieme väzňov z Guantanáma, nakoniec sme boli v poradí tretí štát, v pomere k počtu obyvateľov prvý štát. Francúzsko ich priviedlo deväť, my osem," pripomenul Danko.