Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

A.DANKO: Učme sa od Západu veci,ako je zákaz burky či stavby minaretov

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa šéfa národniarov Boh miluje Slovensko, lebo cez našu krajinu neprechádzajú utečenci.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slovenská republika by sa mala od západných krajín učiť veci, ktoré sú tam už etablované, ako je zákaz nosenia burky či výstavby minaretov. V dnešnej relácii TA3 V politike vo vyhlásil predseda mimoparlamentnej strany SNS Andrej Danko.

"Som rád, že ľudia chápu nebezpečenstvo. Toto je náš štát, tu platia naše pravidlá. Politika však nesmie skĺznuť do útokov na národnostné menšiny či iné vierovyznania. Ja som tri roky žil na izbe s Kurdom a nikto nemôže povedať, že som xenofóbny alebo rasista. Stret kultúr a náboženstiev je tu stáročia. Niekedy treba možno tvrdší slovník, ale je to vizitka každého politika," povedal Danko.

Podľa šéfa národniarov Boh miluje Slovensko, lebo cez našu krajinu neprechádzajú utečenci. "Ale nepodceňujme toto riziko. Musíme sa zamýšľať, čo bude, ak sa stane niečo ako v Nemecku. Zodpovedný úradník by sa mal opýtať, či vie takéhoto človeka vyhostiť. Viem si preto predstaviť zmenu viacerých ustanovení, aby sme neboli vo svojom štáte menšinou alebo šikanovaní," podotkol.

Na otázku, aký je vzťah SNS a Smeru-SD, Danko odvetil, že premiéra Roberta Fica (Smer-SD) videl asi trikrát v živote. "Ja idem svojou cestou. Podľa mandátu, ktorý získame, podľa toho sa budem vedieť s týmito pánmi baviť alebo nebaviť. Zažívame osočovanie, ignorovanie či zosmiešňovanie. Svoje veci som si musel tvrdo odrobiť," poznamenal.

Danko ozrejmil, že jeho primárny mandát je dostať SNS do parlamentu a všetko potom závisí od volebného výsledku. "Máme svoj program a budeme hľadať prienik s tými, ktorí budú mať mandát," povedal s tým, že SNS vylučuje zo spolupráce napr. OĽaNO-NOVA.

Na margo zdravotníctva šéf SNS deklaroval, že problém platov zdravotných sestier sa ignorovať nedá. "Je to ich prirodzená požiadavka, je prirodzené chcieť sa mať lepšie. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) koná v rámci možností, ktoré má. Je to na ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD), aby hľadaj zdroje," odkázal Danko.

Ako priority SNS menoval potrebu prijatia ústavného zákona o ochrane strategických spoločností, o mimoriadnych daniach pre telekomunikačné a bankové monopoly, vyššie investície do kultúry a športu, rozvoji cestovného ruchu či kúpeľníctva.