Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Danko: SNS hrozil bankrot, dnes je univerzálny koaličný partner

Andrej Danko Foto: TASR

SNS odmieta len spoluprácu so stranami presadzujúcimi na Slovensku akúkoľvek formu autonómie.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Slovenskej národnej strane (SNS) hrozil v čase nástupu nového predsedu Andreja Danka finančný aj spoločenský bankrot. Dnes je podľa neho SNS univerzálnym koaličným partnerom, ktorý principiálne odmieta len spoluprácu so stranami presadzujúcimi na Slovensku nejakú formu autonómie.

"Pokiaľ nebude mať pán Bugár z Mosta–Híd a pán Berényi z SMK jasno v tom, že Slovensko je od Tatier k Dunaju, že sa má na Slovensku používať slovenský jazyk a že práva národnostných menšín sú tu ďaleko väčšie ako v Maďarsku, s takýmito stranami nechceme mať v komunálnych voľbách nič spoločné," vyhlásil Danko pre TASR v rozhovore pred sobotným (6.9.) straníckym snemom.

Ako by ste stručne hodnotili obdobie od svojho zvolenia za predsedu SNS dodnes?

Keďže som advokát, poviem to právnicky: Som strašne rád, že sa SNS vyhla bankrotu. A to bankrotu ekonomickému aj bankrotu spoločenskému. Beriem to ako obdobie stabilizácie a potvrdenia potreby existencie tejto strany. Podľa prieskumov si SNS stabilne drží percentá a verím, že v budúcnosti budú ešte narastať. Stranu som prebral v situácii, keď bola obrovsky zadlžená, so slabým spoločenským kreditom. Slovo SNS niektorí ľudia používali skôr ako nadávku. Dnes, pred komunálnymi voľbami, sa potvrdzuje, že SNS je univerzálny koaličný partner.

Nie celkom. Napríklad predseda Mosta–Híd Béla Bugár v diskusnej relácii na Teraz.sk vylúčil ako možných koaličných partnerov v krajských mestách Smer-SD a SNS...

Je to politik, ktorý dokáže lavírovať nielen na etnickej, ale aj na občianskej téme a mať osem percent, hoci reálne háji prísne etnické záujmy. My sme už dávno hovorili, že nemôžeme spolupracovať so stranami, ktoré žiadajú na území Slovenska akúkoľvek autonómiu. Pokiaľ nebude mať pán Bugár z Mosta–Híd a pán Berényi z SMK jasno v tom, že Slovensko je od Tatier k Dunaju, že sa má na Slovensku používať slovenský jazyk a že práva národnostných menšín sú tu ďaleko väčšie ako v Maďarsku, s takýmito stranami nechceme mať v komunálnych voľbách nič spoločné. Práve v komunálnych voľbách hrozí nebezpečenstvo, že to dopadne ako v Dunajskej Strede, kde zastupiteľstvo rokuje v maďarskom jazyku. Tadiaľ cesta nevedie a to je aj dôvod, prečo s týmito stranami nespolupracujeme.

Tvrdíte, že ste očistili SNS od povesti strany spájanej so škandálmi. Ste si istý, že je to v tejto chvíli naozaj tak?

Každá politická strana, ale aj cirkvi prechádzajú ťažkými obdobiami. Zodpovedanie tejto otázky by som nechal na verejnosť. Ja, ako predseda, som pre očistenie strany urobil maximum.

Čo očakávate od nadchádzajúceho snemu SNS?

Chceme byť hrdou, vlasteneckou stranou stredného stavu na Slovensku. Sobotňajší snem by mal byť ideologický v zmysle toho, že SNS ako prvá priniesla myšlienku samostatného Slovenska. Je to dnes jediná strana, ktorá presadzovala vznik samostatného Slovenska a je stále funkčná. Dnes je našou povinnosťou snažiť sa, aby Slovenská republika plnila všetky úlohy štátu.

Čo to znamená?

Teória štátu a práva pozná základné znaky štátu, nie sú to len vonkajšie, ako je prezident a štátne symboly, ale aj obranyschopnosť a územná suverenita. A vnútornými znakmi štátu je aj to, že sa dokáže postarať o občana v zdravotníckej oblasti, v školstve, v tých oblastiach, v ktorých je odkázaný na zmluvu so štátom. Chceme dať týmto snemom odkaz, že SNS chce znova silný štát a silné Slovensko. Chceme vymedzenie hranice sféry súkromného a štátneho sektora, lebo máme pocit, že súkromný sektor sa dostal do oblastí, ktoré mu neprináležia, napríklad do oblasti strategických podnikov. A štát potom stráca zdroje na to, aby vedel napĺňať znaky štátu v oblasti starostlivosti o občana. Štát musí získať naspäť do rúk strategické podniky. Je hriech, ak Slovenské elektrárne teraz majú byť české.