Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko: SNS sa nechce za každú cenu uchádzať o spoluprácu so Smerom-SD

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko prichádza do centrály strany počas volebnej noci v Bratislave 5. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Podľa Danka je veľa vecí, ktoré si jeho strana nemala možnosť so stranou Smer-SD vydiskutovať.

Bratislava 6. marca (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) tu nie je pripravená pre akúkoľvek politickú stranu. Má svoj program, ktorý bude chcieť presadiť. Nechceme isť do vlády s cieľom, aby sme disponovali niektorými ministerstvami. Povedal na dnešnom brífingu predseda SNS Andrej Danko, ktorý tvrdí, že sa jeho strana nechce za každú cenu uchádzať o spoluprácu so Smerom-SD.

Podľa Danka je veľa vecí, ktoré si jeho strana nemala možnosť so stranou Smer-SD vydiskutovať. "Mám veľa výhrad k Smeru-SD. Pokiaľ chcem zo strany urobiť politickú stranu, nie jednorazový projekt, tak si to vyžaduje zodpovedný prístup. Nemyslím si, že som ochotný niekomu variť kávu," uviedol šéf národniarov. Priznáva, že SNS sa stala alternatívou pre voličov, ktorí odišli aj zo Smeru-SD.

Danko dúfa, že konečné výsledky parlamentných volieb budú iné ako tie priebežné. Ako tvrdí, konečné výsledky môžu Slovensku veľa zodpovedať. "To je vizitka nás všetkých, ako sa k sebe správame. Ja chápem ten hlas trucu, žiaľbohu, správame sa, akoby sme si štát a parlamentnú demokraciu ani nezaslúžili," skonštatoval. Teší ho však, že SNS má opäť šancu dostať sa do parlamentu.

Možnú povolebnú spoluprácu so stranou Mariana Kotlebu vylučuje. "Jeho politika patrí do minulého storočia. Marian Kotleba nie je témou pre SNS, ale beriem to ako zdvihnutý prst. Počkajme si však na oficiálne výsledky volieb," priblížil Danko s tým, že radšej nebude predseda SNS, ako by mal spolupracovať so stranami, ktoré patria do minulého storočia. Cieľovou skupinou národniarov nie sú podľa neho ľudia, ktorí nosia uniformy, urážajú niekoho podľa farby pleti či národnosti.

Stiahnutie podpredsedu SNS Vladimíra Chovana z kandidátky strany tesne pred voľbami prišlo podľa Danka na základe vzájomného rozhodnutia. "Pán Chovan sa cíti lepšie vo výkonnej moci, kde si myslím, vie rozšíriť svoju odbornosť," uviedol Danko. Na otázku novinárov, či nebolo za stiahnutím Chovana z kandidátky jeho vyjednávanie s inou politickou stranou, povedal, že pokiaľ niekto z SNS bude vyjednávať s akoukoľvek politickou stranou, tak to bude len jej predseda.

Atmosféra v centrále SNS v Bratislave je pomerne mĺkva. Nehrá tu žiadna hudba ani nepanujú bujaré oslavy. Vedenie strany očakáva výsledky volieb osobitne od novinárov. "Nemyslím si, že je vhodné oslavovať a striekať šampanské. My chceme s pokorou prijať každý výsledok," vysvetlil Danko.