Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A.Danko označil za jednu z príčin krízy na Ukrajine rozpínavosť EÚ

Andrej Danko Foto: TASR

Predseda SNS pripomenul historicky inak orientovanú príslušnosť Ukrajiny a zdôraznil, že tak ako Ukrajina ani Turecko do únie nepatria.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v stredu 23. apríla počas diskusie v Inštitúte Cajetana Feldera (ICF) vo Viedni označil za jednu z príčin krízy na Ukrajine rozpínavosť Európskej únie (EÚ). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

"Snaha o nekonečné rozširovanie je kontraproduktívna," uviedol v diskusii Danko. Predseda SNS podľa hovorkyne pripomenul historicky inak orientovanú príslušnosť Ukrajiny a zdôraznil, že tak ako Ukrajina ani Turecko do únie nepatria. Vyslovil tiež obavy, že ukrajinský konflikt by mohol prerásť do širších rozmerov.

Na margo deklarovanej budúcej americkej pomoci Ukrajine, ktorá by si vyžadovala spoluprácu členských krajín NATO, Danko uviedol, že "20 rokov boli na Slovensku sovietski vojaci. Nikto z nás nechce, aby tu boli ďalších 20 rokov americkí vojaci”. Podľa Kohútkovej sa toto vyhlásenie stretlo so spontánnym súhlasom prítomných hostí.

Inštitút Cajetana Feldera je blízky Slobodnej strane Rakúska (FPÖ), ktorú SNS považuje za partnerskú stranu. Spoludiskutérmi predsedu SNS boli ústredný tajomník FPÖ a kandidát do Európskeho parlamentu za stranu č. 1 Harald Vilimsky a novinár a bývalý šéfredaktor Die Presse Andreas Unterberger. Diskusiu viedol prezident Inštitútu Cajetana Feldera a bývalý politik FPÖ Walter Prinz.

Účastníci pódiovej diskusie sa podľa hovorkyne SNS zhodli na tom, že Európska únia v súčasnej forme nemôže existovať. Podľa Vilimského je jedinečnosť Európy práve v tom, že v nej žijú rôzne národy s vlastnými identitami, ktoré treba zachovať. Preto sa únia nedá zmeniť na európsky federálny štát podľa vzoru Spojených štátov amerických.

Ako uviedla Kohútková, Andrej Danko opäť vyzval na hľadanie prienikov, ktoré "vlasteneckým stranám v členských štátoch EÚ pomôžu prijať jednotnú stratégiu pri úsilí zmeniť úniu". Pripomenul, že SNS iniciovala prijatie spoločného dokumentu v európskom meradle, podľa vzoru Popradského memoranda, ktoré v niekoľkých bodoch žiada reformu únie v rôznych oblastiach.

"Na diskusii vo Viedni za zúčastnil aj predseda Mládeže SNS Maroš Pavlovič, ktorý sa tam neformálne stretol s predstaviteľmi mládežníkov z FPÖ," dodala hovorkyňa SNS.