Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

A. Danko: SNS podporuje zákaz práce v nedeľu

Predseda SNS Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Paradoxné podľa Danka je, že za bývalého socialistického režimu, ktorého oficiálnym náboženstvom bol ateizmus, sa nedeľa ako deň oddychu striktne dodržiavala.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) podporuje všetky iniciatívy za zákaz práce v nedeľu. Už pred niekoľkými rokmi SNS navrhla novelu Zákonníka práce, ktorá by upravovala prácu v nedeľu a vo sviatky. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda strany Andrej Danko.

"Kampaň proti nedeľnej práci nepoukazuje len na nedeľňajšiu činnosť hypermarketov, ale aj na prácu v stavebníctve či v iných oblastiach, kde prevádzka počas siedmeho dňa v týždni nie je nevyhnutná," konštatoval predseda SNS. "Ako ukázali údaje Štatistického úradu Európskych spoločenstiev (Eurostat), Slováci spomedzi občanov Európskej únie (EÚ) najviac pracujú v nedeľu a v noci a pritom patria stále medzi najchudobnejších. Na to poukazuje aj petícia, ktorú doteraz podpísalo takmer 56.000 ľudí," podčiarkol Danko.

Práca v nedeľu a cez sviatky, pokiaľ to nie je nevyhnutné ako napr. v prípade lekárov, hasičov, policajtov a iných, je podľa Danka "novodobým otroctvom, pričom otrokári sú poväčšine nadnárodné obchodné reťazce, ktoré v niektorých materských krajinách tamojších občanov nechajú v nedeľu a cez sviatky odpočívať".

Ako dodal, existuje viacero argumentov, že ak sa na Slovensku zruší nedeľná práca v istých prípadoch, bude to mať dopad na ekonomiku a pracovné miesta. "Ale napríklad v Nemecku či Rakúsku, v bohatých krajinách, kde životný štandard ľudí je oveľa vyšší než u nás, v nedeľu rešpektujú právo na oddych a pritom nevidno žiadne štatistiky o negatívnych ekonomických dopadoch," tvrdí Danko. "Keď sa vyprázdnia obchodné centrá, zapĺňajú sa turistické chaty, múzeá či kultúrne pamiatky. SNS podporuje radšej takto strávený čas so svojimi blízkymi než konzum v klimatizovaných komerčných molochoch," uvažuje.

Problém nedeľnej práce má podľa neho širšie súvislosti. "Na Slovensku treba nastaviť pravidlá tak, aby pre obyčajných pracujúcich nebolo jedinou možnosťou uživenie rodiny nedeľnou prácou na úkor času prežitého s rodinou. Aby cez všedný deň pracujúci nemusel drieť od rána do noci, aby vôbec mohol niečo nakúpiť a jedinou možnosťou nákupu by zostala nedeľa," uviedol.

Paradoxné podľa Danka je, že za bývalého socialistického režimu, ktorého oficiálnym "náboženstvom" bol ateizmus, sa nedeľa ako deň oddychu striktne dodržiavala. "Dnes, keď sa Slovensko oficiálne hlási k tradíciám kresťanstva a je všeobecne považované za 'katolícku krajinu', siedmy deň v týždni nie je určený na oddych, ale opäť na drinu pre nevyvolených," uzavrel.