Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko uviedol do funkcie nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie

Na snímke vľavo predseda Národnej rady SR Andrej Danko odovzdal dekrét o zvolení do funkcie novozvolenému predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavovi Hlivákovi (vpravo) 14. septembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Verí, že Hlivák sa nebude báť rozhodovať a bude si stáť za svojimi rozhodnutiami.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) odovzdal dnes dekrét o zvolení do funkcie novozvolenému predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavovi Hlivákovi. Hliváka za šéfa ÚVO počas tajnej voľby 78 hlasmi zvolili v stredu (13.9.) poslanci NR SR.

Danko podľa svojich slov verí, že Hlivák na ÚVO zlepší procesy, ktoré zlepšiť potrebujú, bude iniciátorom potrebných zmien. Verí tiež, že Hlivák sa nebude báť rozhodovať a bude si stáť za svojimi rozhodnutiami. "Najväčším problémom tohto úradu je, že sa ministerstvá a úradníci potrebujú oprieť o kompetentné rozhodnutia. Nie je teda priestor na alibizmus. Som presvedčený, že ste tým správnym človekom," povedal Danko.



"Svoju funkciu chcem vykonávať s najlepším vedomím a svedomím, s využitím všetkých svojich znalostí a skúseností, ktoré som počas svojho procesného života nadobudol. Som pripravený na otvorenú a vecnú diskusiu so všetkými, ktorí majú úprimnú snahu pomôcť zlepšiť a reformovať systém verejného obstarávania na Slovensku," zdôraznil nový šéf ÚVO. Pri presadzovaní zmien na úrade bude podľa svojich slov vychádzať zo svojho projektu, ktorý predložil v auguste vláde na verejné vypočutie.

Hliváka si ako kandidáta na post predsedu ÚVO vybrala vláda spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula. "Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, príde niekto s pohľadmi z praxe, niekto, kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku," komentoval výber Hliváka premiér Robert Fico (Smer-SD). Kabinet sa totiž rozhodol pre kandidáta, ktorý neprichádza z prostredia samotného úradu.

Hlivák je právnik, ktorý počas verejného vypočutia na Úrade vlády SR označil za tri základné piliere svojho projektu pre ÚVO -profesionalizáciu úradu, predvídateľnosť jeho konania a rozhodovania a výchovu novej generácie odborníkov v oblasti verejného obstarávania.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odovzdal dekrét o zvolení do funkcie novozvolenému predsedovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavovi Hlivákovi (na snímke) 14. septembra 2017 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Ak sa chceme o týchto pilieroch rozprávať, ak chceme pohnúť systém verejného obstarávania vpred, musíme si jasne zadefinovať, že verejné obstarávanie považujeme za predmet verejného záujmu," zdôraznil Hlivák. Jeho hlavným zámerom pri budovaní vážnosti a odbornosti úradu je optimalizovať jeho fungovanie. Okrem iného by chcel vytvoriť aj stavovskú organizáciu pre verejné obstarávanie – komoru verejného obstarávania.

O post predsedu ÚVO sa uchádzali aj Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič. Dvaja poslední menovaní sa zúčastnili aj na prvom kole výberu. Ani jeden z kandidátov, ktorí sa vtedy predstavili na verejnom vypočutí, však nezískal potrebný počet hlasov členov vlády. Úrad vlády preto vyhlásil opätovnú výzvu na prihlásenie kandidátov na predsedu ÚVO s termínom do konca júla.

Profil nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Miroslava Hliváka



Advokát, odborník na obchodné, občianske, procesné a športové právo Miroslav Hlivák pôsobí ako advokát a partner advokátskej kancelárie Soukeník – Štrpka, ktorá patrí k najväčším na Slovensku.

Narodil sa v roku 1978 v Rožňave. Absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde zároveň v roku 2003 úspešne obhájil rigoróznu prácu a zložil rigoróznu skúšku v študijnom odbore Občianske právo procesné so zameraním na predaj nehnuteľností. Vzdelanie si doplnil na britskej vysokej škole Nottingham Trent University - BIBS, kde mu v roku 2012 udelili akademický titul LLM in Slovak Business Law in the European Union. V roku 2013 úspešne obhájil dizertačnú prácu z oblasti športového práva.

Od roku 2001 do roku 2004 pôsobil ako advokátsky koncipient v Advokátskej kancelárii JUDr. Jozefa Vaculíka. Pri výkone svojej činnosti sa špecializuje na širšie právne spektrum cez obchodné právo, správne právo až po občianske právo so zameraním predovšetkým na právny režim nehnuteľností, procesné právo a problematiku verejného obstarávania. Má skúsenosti s poskytovaním právnych služieb v oblasti investičnej výstavby a riadil tím ľudí pracujúcich na projektoch výstavby polyfunkčných objektov.

V rámci právnej praxe riešil Miroslav Hlivák majetkovoprávne vysporiadanie nehnuteľností pri výstavbe piateho mosta cez rieku Dunaj v Bratislave - Mosta Apollo. Zaoberá sa aj právnym poradenstvom v oblasti športového práva, predovšetkým v oblasti futbalu, v rámci ktorého zastupuje klientov pred Slovenským futbalovým zväzom, príslušnými orgánmi FIFA a ako prvý slovenský advokát zapísaný v zozname Slovenskej advokátskej komory aj pred Court of arbitration for sport. Je predsedom Komory Slovenského futbalového zväzu pre riešenie sporov, členom Legislatívno-právnej a etickej komisie Slovenského futbalového zväzu a podpredsedom Legislatívno-právnej komisie Bratislavského futbalového zväzu. Zároveň je advokátom zapísaným v zozname advokátov Českej advokátskej komory.

Je autorom niekoľkých odborných článkov z oblasti obchodného práva, občianskeho práva a športového práva. Právne služby poskytuje v slovenskom a anglickom jazyku. JUDr. Miroslav Hlivák ako osoba disponuje osvedčením Národného bezpečnostného úradu na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami, so stupňom utajenia: "dôverné".

Zdroj: http://www.akss.sk/ludia/3/MIROSLAV-HLIVAK