Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Danko: Všetci riešia, či so Smerom alebo nie, my riešime program SNS

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ja tieto hry, že kto je s kým personálne, hrať nechcem. Môj cieľ je robiť národnú a vlasteneckú politiku, povedal v rozhovore pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

Bratislava 18. februára (TASR) – Väčšina strán venuje množstvo času vysvetľovaniu toho, či sú, alebo nie sú ochotné ísť po parlamentných voľbách do vlády so Smerom-SD. Pre Slovenskú národnú stranu to však v tejto chvíli nie je téma. "Ja tieto hry, že kto je s kým personálne, hrať nechcem. Môj cieľ je robiť národnú a vlasteneckú politiku. Zaujíma ma program SNS a ten budem presadzovať," povedal v rozhovore pre TASR predseda SNS Andrej Danko.

"Teraz je pred voľbami a je dôležité, aby sme získali, každý z predsedov, čo najsilnejší mandát," poznamenal na margo situácie strán pred voľbami. Podľa toho, akú dôveru strana od voličov dostane, bude môcť po voľbách realizovať svoje zámery.

"Ja som v jednom rozhovore povedal, že ticho závidím tento štvorročný mandát Robertovi Ficovi. Pretože viem, že keď som mal silný mandát v SNS ja, mohol som robiť poriadky," povedal Danko. "Keby ste chceli vedieť, čo by som robil s mandátom Roberta Fica, to nájdete v našom programe. Všetky tie rázne opatrenia. Kto vládne sám, nepotrebuje súhlas žiadnych partnerov a môže realizovať svoje predstavy," dodal predseda SNS.

"Ak sa pýtate, čo by som robil ako minoritný partner, budem sa snažiť presadiť podstatu programu SNS. Nie dohady o tom, kto bude čoho minister, ale programové tézy a hodnoty budú podmienkou akejkoľvek spolupráce," vyhlásil Danko. "Pre mňa politika nie je o hašterení a handlovaní o funkciách. Chcem presadzovať program SNS. O tom bude moja komunikácia s akýmkoľvek relevantným lídrom. Naozaj nie sme nastavení na to, v akejkoľvek vláde variť kávu a byť do počtu," zdôraznil Danko.

Na otázku, či sú strany, s ktorými by SNS po voľbách nebola vôbec ochotná rokovať, odpovedal negatívne. "Je povinnosťou každého predsedu relevantnej politickej strany vážiť si každého, koho ľudia zvolia do parlamentu," uviedol s tým, že ak SNS dostane dôveru voličov, bude diskutovať s každým, kto do Národnej rady SR postúpi.

"Nemám právo kohokoľvek posudzovať, či je taký, alebo onaký. Myslím si však, že je dôležité, aby to bola funkčná politická strana, ktorá má svoje štruktúry, pretože politika je o zodpovednosti a riadení štátu," upozornil. "My žijeme v parlamentnej demokracii a asi by sa mal urobiť poriadok s politickými stranami, aby sa s nimi neobchodovalo, aby ich tu nebolo 150, a aby neboli sektou niekoho na získanie štátneho príspevku," povedal Danko.