Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

A. Danko: Z vystúpenia prezidenta mám vynikajúci pocit

Na snímke vľavo dole prezident SR Andrej Kiska prichádza predniesť Správu o stave republiky pred poslancami počas 6. schôdze Národnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. júna 2016. Tretí zľava predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Osobne sa mu páčilo zamyslenie, kam smeruje Slovensko z hľadiska zostavovania aj budúcej vlády.

Bratislava 16. júna (TASR) - Koalícia je s prejavom prezidenta SR Andreja Kisku spokojná. Bol podľa nej štátnický a veľmi aktuálny.

"Z vystúpenia pána prezidenta mám vynikajúci pocit. Zhodnotil stav spoločnosti, odpovedal na veľa vecí a ukázal vo veľa veciach cestu," povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Osobne sa mu páčilo zamyslenie, kam smeruje Slovensko z hľadiska zostavovania aj budúcej vlády. "Hovoril o demokratických politických stranách a dá sa z neho vo veľa oblastiach poučiť," doplnil.



Podpredseda NRSR Martin Glváč (Smer-SD) hodnotí prezidentov prejav ako klasický, štátnický a vyvážený. "A na túto dobu veľmi aktuálny. Zarezonovalo všetko," myslí si šéf poslaneckého klubu Smeru-SD.

Pokiaľ ide o Kiskove narážky na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), uviedol, že hlava štátu má právo vyjadrovať sa aj k takýmto veciam. Podľa Glváča išlo o popis situácie, ku ktorej prispeli všetci vrátane médií. "A my sa s otázkami vysporiadame," dodal.

Martin Fedor zo #Siete hodnotí prezidentovo pôsobenie ako stabilizujúce. Oceňuje, že sa nebojí hovoriť o problémoch, ktoré trápia Slovensko. Zaujala ho pasáž o tom, že členstvo SR v EÚ nemá žiadnu rozumnú alternatívu.

"Zaujali ma tiež poznámky k propagande, konšpirátorom," doplnil s tým, že štát by v tejto oblasti mal byť aktívnejší, keďže ide o bezpečnosť. Fedor tiež súhlasí, že treba vrátiť ľuďom dôveru v štát a politikov.

OPOZÍCIA: Prezidentov prejav bol najlepší zo všetkých doterajších


Prejav prezidenta SR Andreja Kisku bol veľmi odvážny a najlepší z prezidentských prejavov, ktoré kedy v Národnej rade SR odzneli. Takto hodnotí dnešné vystúpenie hlavy štátu opozícia.

"Bol to jeden z najlepších prejavov, aké kedy slovenský prezident v parlamente predniesol. Pomenoval všetky problémy, ktoré nás trápia. Je dobré, že deklaroval proeurópskosť. Nechýbalo mi v tom prejave nič," povedal Ľubomír Galko z SaS.



Podľa lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča predniesol prezident veľmi odvážny prejav. "A ak by som bol Robert Kaliňák, tak by som hneď zaliezol do kanála a už by som sa odtiaľ nevynoril."

Minister vnútra Kaliňák by mal podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého po tomto prejave okamžite odstúpiť. Samotný prejav hodnotí Beblavý ako veľmi rozumný, vyvážený, štátnický. "Vystihol dlhodobé problémy Slovenska," povedal.

Podľa Beblavého bude môcť prezident takýto prejav prednášať každý rok vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Pretože za Ficovej vlády nedochádza k riešeniu problémov, ktoré pomenoval, teda korupcie, školstva či zdravotníctva," uzavrel.



Prezidentov prejav si nevypočuli poslanci za ĽSNS. Skôr ako Kiska začal rečniť, odišli z rokovacej sály a vrátili sa do nej po odchode hlavy štátu.