Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko vyzval opozíciu na účasť na svojej schôdzi, premiér sa nebojí

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda NR SR Andrej Danko (SNS) na spoločnom vyhlásení po neúspešnom otvorení 48. schôdze NR SR 6. septembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pre opakovanú neuznášaniaschopnosť pléna sa schôdza presunula z piatka na pondelok (9. 9.).

Bratislava 6. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) vyzýva opozičných poslancov, ktorí iniciovali mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD), aby sa na tejto schôdzi v pondelok zúčastnili. Koalícia je pripravená doplniť hlasy, aby sa schôdza konala. Pre opakovanú neuznášaniaschopnosť pléna sa schôdza presunula z piatka na pondelok (9. 9.). Premiér vyhlásil, že on ani jeho ministri sa schôdze k odvolávaniu neboja.

"Opozícia má svoje práva v zmysle rokovacieho poriadku. Právo je iniciovať schôdzu, ale je tiež jej povinnosťou prísť na schôdzu," povedal Danko, ktorý kritizoval niektorých neprítomných opozičných poslancov. Spomenul napríklad šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Dodal, že povinnosťou koalície nie je dopĺňať hlasy za "lajdákov" z opozície. Danko zároveň vyzval opozíciu na korektnú komunikáciu.



"Ani ja, ani ministri sa nebojíme tohto návrhu a výkrikov opozičných poslancov, ktorí sa pod túto schôdzu podpísali. Myslím si, že si máme čo povedať, a teším sa, čo všetko si budeme môcť porozprávať aj o týchto poslancoch a poslankyniach a ktorí sa z toho zrejme nebudú tešiť," vyhlásil Pellegrini. Očakával by, že opozícia bude k návrhom na odvolanie premiéra či členov vlády pristupovať s väčšou vážnosťou.



Dodal, že on si parlament ctí a vždy bude ctiť, preto príde na schôdzu aj v pondelok o 13.00 h. "Budeme pripravení diskutovať o tom, o čom je schôdza, a tiež pripomínať kolegom, ktorí sa pod schôdzu podpísali, čo všetko majú za ušami a či si naozaj myslia, že majú morálne právo hovoriť o niečom, o čom hovoriť chcú," doplnil šéf vládneho kabinetu.



Opozícia chce predsedu vlády odvolať preto, lebo nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská komunikáciu s Marianom K. odmieta a medzičasom vo funkcii skončila.