Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Danko zverejnil VIDEO vulgarizmov v parlamente, dominuje v ňom Matovič

Na archívnej snímke poslanec a šéf hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Parlament v súčasnosti rokuje o vládnom návrhu novely rokovacieho poriadku v druhom čítaní, opozícia s ním nesúhlasí.

Bratislava 25. októbra (Teraz.sk) - V súvislosti s aktuálnou diskusiou k návrhu novely rokovacieho poriadku parlamentu Slovenská národná strana zverejnila na sociálnej sieti zostrih parlamentných debát, v ktorých si poslanci servítku pred ústa nedávali. Dominuje v nich líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý patrí k najväčším kritikom zmien v pravidlách pre rokovanie v Národnej rade.

"O slušnosti v parlamente...Toto video nepotrebuje ani komentár. Aj preto je dôležité upraviť pravidlá diskusie poslancov a vrátiť do parlamentu slušnosť," uvádza sa v popise k zverejnenému videu. "Novelu rokovacieho poriadku predložil predseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko," upozorňuje strana.



O návrhu novely rokovacieho poriadku aktuálne diskutuje plénum v druhom čítaní. Do rozpravy sa dnes ráno prihlásilo 23 poslancov, prevažne z opozičného tábora. Právna norma má priniesť viaceré obmedzenia pre poslancov ako časové limity na vystúpenia, zákaz transparentov či robenia nahrávok. Opozícia s tým má problém, koalícia to však obhajuje zefektívnením rokovania schôdzí.

Opoziční poslanci z OĽaNO-NOVA a SaS vyzývajú koaličných navrhovateľov novely Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR, aby stiahli z rokovania túto právnu normu, keďže škodí nielen parlamentu, ale aj úrovni demokracie na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

Návrhu právnej normy sa poslanci venovali aj v piatok (21. 10.), názorové rozdiely na túto tému si vymieňali poslanci takmer celý deň. Opozícia poukazovala na zmeny, ktoré podľa nej siahajú na práva poslancov garantované ústavou. Varovala tiež pred možným zneužitím rokovacieho poriadku na umlčanie opozičných kritikov vládnej koalície. Navrhla vypustiť z návrhu zmeny zavádzajúce obmedzenia pre poslancov.

Koaliční poslanci zdôrazňovali potrebu prijatia zmien, odmietali, že by chceli zavrieť ústa opozícii. Prichádzali aj s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi. Napríklad Gábor Gál z Mosta-Híd predložil návrh, ktorý zavádza časové limity aj pre ministrov a podpredsedov parlamentu. Dôvodil potrebou zachovania rovnosti šancí pre všetkých v pléne. Bez obmedzení by mal zostať predseda parlamentu, premiér a prezident SR.