Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mladí z troch krajín diskutujú v Bratislave o cezhraničnej spolupráci

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Záštitu nad konferenciou Danube Bridges 3 Cross-Border Cooperation tento rok prezval prezident SR Andrej Kiska a ministerstvo školstva.

Bratislava 22. mája (TASR) – Približne 50 mladých ľudí zo Slovenska, Rakúska a Maďarska sa dnes stretlo v Bratislave na medzinárodnej konferencii s názvom Danube Bridges 3 Cross-Border Cooperation. Počas dvoch dní (22.-23.5.) budú diskutovať o príležitostiach vzájomnej cezhraničnej spolupráce zameranej predovšetkým na malé, stredné či vznikajúce podniky.

Podľa Mareka Kopanického z Euroatlantického centra, ktoré konferenciu organizuje v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí, budú mladí ľudia môcť zistiť a vzájomne porovnať, ako v ich krajine tieto podniky podporuje štát alebo ako prostredníctvom nich možno zvyšovať zamestnanosť a hospodársky rast v krajine. Pre zúčastnených budú pripravené dva diskusné panely a štyri workshopy.

"Tento rok sme sa snažili prilákať viac ľudí z technických oblastí, nielen tých, čo študujú medzinárodné vzťahy či politológiu," priblížil pre TASR Kopanický. Pozvánky na konferenciu tak dostali viaceré univerzity i mládežnícke organizácie zo Slovenska, Maďarska a Rakúska.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík, ktorý sa dnes zúčastnil na otvorení konferencie, v nej vidí veľký význam. "Mladí ľudia zo susediacich krajín sa tu spoja a diskutujú o témach, ktoré sú veľmi dôležité z hľadiska dennodenného života," povedal pre TASR. Sieť kontaktov, vytvorená ešte počas študentských čias, zvykne podľa neho pretrvať aj do budúcna a dá sa zužitkovať na to, aby sa jednotlivé krajiny zbližovali a rástla aj cezhraničná spolupráca.

Tohtoročná téma konferencie o podpore malých a stredných podnikoch v regionálnom kontexte je podľa Javorčíka dôležitá ako pre Slovensko, tak aj pre Maďarsko a Rakúsko. "Je totiž veľmi dôležité, aby sa vytvárali podmienky na to, aby malé a stredné podniky mohli expandovať alebo si našli svojich zákazníkov v susedných krajinách," vysvetlil. Vďaka tomu vníma možnosť podpory ekonomického rastu či vzniku nových pracovných miest.

Záštitu nad konferenciou Danube Bridges 3 Cross-Border Cooperation tento rok prezval prezident SR Andrej Kiska a ministerstvo školstva.

Hlavným cieľom konferencie je udržiavať a prehlbovať spoluprácu a osobné priateľské vzťahy medzi slovenskými, maďarskými a rakúskymi študentmi a mladými ľuďmi z regiónu, v ktorom sa stretávajú tri krajiny. Podujatie vytvára platformu pre diskusiu o aktuálnych problémoch a snaží sa predstaviť inovatívne spôsoby ich prekonania a tým podporiť rozvoj a spoluprácu medzi týmito tromi historicky prepojenými národmi.