Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Darcovia vlani prispeli na humanitárnu pomoc vyše 770.000 eur

Na snímke premiér Robert Fico (vpravo) odovzdáva šek na 5000 eur generálnemu sekretárovi Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Radovanovi Gumulákovi na podporu ďalších takýchto projektov. Uprostred hovorkyňa premiéra Beatrice Szábová. Foto: TASR/Michal Svítok

Tieto prostriedky smerovali do krajín postihnutých prírodnými katastrofami, vojenskými konfliktami, či do rozvojových krajín, kde pomáha SKCH aj cez svoj dlhoročný projekt Adopcia na diaľku®.

Bratislava 5. januára (TASR) - Darcovia prispeli Slovenskej katolíckej charite (SKCH) počas roku 2014 na humanitárnu a rozvojovú pomoc viac ako 770.000 eur. Tieto prostriedky smerovali do krajín postihnutých prírodnými katastrofami, vojenskými konfliktami, či do rozvojových krajín, kde pomáha SKCH aj cez svoj dlhoročný projekt Adopcia na diaľku®.

Najviac peňazí prispeli dobrodinci práve na projekt Adopcia na diaľku®, dokopy 460.000 eur. Aktuálne sa v projekte nachádza sedem krajín, konkrétne India, Albánsko, Haiti, Vietnam, Kazachstan, Uganda a Ukrajina, v ktorých SKCH podporuje vyše 2150 detí. Projekt je financovaný výlučne z podpory darcov a funguje už od roku 1996.

"V tomto roku sme zasahovali po povodniach nielen na Slovensku, ale aj v Srbsku a Bosne a Hercegovine. Tam sme doručili kamión materiálnej pomoci a podporili sme miestne projekty. Snažili sme sa byť blízko aj pri ľuďoch, ktorých postihol vojnový konflikt v Iraku, Sýrii a na Ukrajine," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák. Ako dodal, je povzbudzujúce vidieť, že aj napriek tomu, že Slovensko nepatrí medzi najbohatšie krajiny, dokážeme pomáhať tým chudobnejším.

SKCH vyhlásila počas roka 2014 niekoľko verejných zbierok. Na pomoc zaplaveným oblastiam na Balkáne prispeli darcovia sumou 76.000 eur, zbierku pre Irak podporili 27.000 eurami, Sýriu 5000 eurami. Obnovu Filipín, ktoré ochromil ešte v predchádzajúcom roku ničivý tajfún Haiyan, podporili darcovia 6000 eurami a na podporu obyvateľom susednej Ukrajiny, kde sa počas roka situácia mimoriadne vyostrila, poslali dobrodinci 19.000 eur. Aj vďaka Pôstnej krabičke pre Afriku, ktorú SKCH realizovala už po tretí rok, prišlo na pomoc deťom z Ugandy spolu 177.000 eur. V Ugande prevádzkuje SKCH centrum Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, kde sa stará o HIV pozitívne deti a prevádzkuje miestnu škôlku. "Všetkým, ktorí nezostali ľahostajní a rozhodli sa podporiť núdznych v týchto krajinách, zo srdca ďakujeme," zakončil Gumulák.

TASR o tom informoval Tomáš Horváth zo SKCH.