Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Databáza pre záležitosti EÚ nebude

Vďaka nej sa mali dokumenty EÚ zhromažďovať, triediť a usporadúvať tak, aby boli prístupné nielen štátnym orgánom, ale aj širokej verejnosti.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovenská republika informačnú databázu pre záležitosti Európskej únie nezriadi. Poslanci NR SR Jozef Kollár (nezaradený) a Jozef Viskupič (OĽaNO) dnes nepresadili svoj návrh zákona o informáciách v záležitostiach EÚ, ktorý so zriadením databázy počítal.

Vďaka nej sa mali dokumenty EÚ zhromažďovať, triediť a usporadúvať tak, aby boli prístupné nielen štátnym orgánom, ale aj širokej verejnosti. Vytvorenie databázy Kollár a Viskupič odôvodňovali tým, že Slovensko je úzko späté s EÚ, preberá do svojho právneho poriadku jej rozhodnutia, smernice a riadia sa nimi štátne orgány. "Aj z tohto dôvodu je nutné poznať všetky takéto dokumenty, ktoré sú pre našu krajinu a jej fungovanie záväzné. Je preto vhodné vytvoriť a prevádzkovať databázu," píšu vo svojom návrhu poslanci.

V informačnej databáze sa mali uverejňovať nielen výsledné dokumenty, ale aj rôzne predbežné správy, správy z rokovaní orgánov Európskej únie, na ktorej sa zúčastňujú slovenskí zástupcovia, či programy rokovaní jednotlivých orgánov Európskej únie.