Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zapojte sa do ponožkovej výzvy: Dnes je Svetový deň Downovho syndrómu

Downov syndróm Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom "ponožkovej výzvy" je vyjadriť oporu konferencii v Europarlamente, poslanci ktorého chcú požiadať EÚ o zvýšenie prostriedkov na výskum v prospech ľudí postihnutých Downovým syndrómom.

New York/Paríž 21. marca (TASR) - Na tému #MyvoiceMyCommunity (Môj hlas, moja komunita) je v roku 2017 zameraný Svetový deň Downovho syndrómu pripadajúci na 21. marca. Od roku 2012 si ho ľudia na svete pripomínajú aj ako deň v rámci Organizácie Spojených národov (OSN).

Nadácia Jérôme Lejeune a Svetová aliancia mládeže (World Youth Alliance, WYA) aj v tomto roku spustila tradičnú "ponožkovú výzvu" (Socks Battle) na sociálnych sieťach, ktorou možno podporiť Svetový deň Downovho syndrómu. Cieľom "ponožkovej výzvy" je vyjadriť oporu konferencii v Európskom parlamente, poslanci ktorého chcú požiadať Európsku úniu o zvýšenie prostriedkov na výskum v prospech ľudí postihnutých Downovým syndrómom.

Valné zhromaždenie OSN v decembri 2011 v rezolúcii A/RES/66/149 vyhlásilo 21. marec za Svetový deň Downovho syndrómu a vyzvalo všetky členské štáty OSN, relevantné organizácie v systéme OSN, ako aj občiansku spoločnosť, mimovládne organizácie a súkromný sektor, aby si Svetový deň Downovho syndrómu každý rok pripomínali.



Dátum 21. marec upozorňuje zdravú populáciu, že v jej radoch žijú aj postihnutí ľudia. Príčinu Downovho syndrómu, chromozomatickú anomáliu nazvanú trizómia 21, objavil francúzsky lekár Jérôme Lejeune (1926-1994). Zdroje uvádzajú dva rôzne roky objavu: 1958 alebo 1959.

Downov syndróm je porucha, pri ktorej má jedinec v genetickej výbave o jeden chromozóm 21 navyše, teda tri chromozómy namiesto dvoch. Postihnutie dostalo názov po britskom vedcovi a lekárovi Johnovi Langdonovi Downovi (1828-1869), ktorý ho popísal, dovtedy sa nazývalo mongoloizmus. Postihnuté dieťa má od narodenia rad telesných a duševných odchýlok a chorôb, zaostáva vo vývoji. Nápadné je šikmé položenie očí, odkiaľ pochádzal názov mongoloizmus.

Poruchu identifikoval Lejeune v júli 1958, keď pri vyšetrení chromozómov mongoloidného dieťaťa zistil o jeden chromozóm navyše na 21. páre. Prvýkrát tak stanovil spojitosť medzi stavom duševnej zaostalosti a "chybou" na chromozóme. Downov syndróm sa často spája s určitým narušením schopnosti učenia, fyzického rastu a výrazom tváre. Patrí medzi najčastejšie vrodené chyby, postihuje približne jedno z tisíc alebo 1100 narodených detí na svete. Každý rok sa narodí 3000 až 5000 ľudí s touto chromozomatickou anomáliou. Syndróm sa dá identifikovať počas tehotenstva alebo po pôrode.

Na podnet organizácie Down Syndrome International (DSI) a European Down Syndrome Association (EDSA) sa 21. marec v roku 2006 prvýkrát pripomínal ako Svetový deň Downovho syndrómu. Tento dátum má v sebe obsiahnutú symboliku: je odvodený z číslic 3 a 21 - čo sa dá prečítať ako trizómia 21. chromozómu. Tento marcový deň má napomôcť lepšie porozumieť problematike osôb s daným postihnutím.

Levice si vo viváriu pripomenú Svetový deň Downovho syndrómu



Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu sa v levickom viváriu Levex dnes zorganizuje predaj krmiva pre zvieratá prostredníctvom dvoch ľudí postihnutých touto chorobou. Ako TASR informoval Valerian Búrik z levického vivária, 21. marca sa organizuje Svetový deň Downovho syndrómu z dôvodu, že 21. chromozóm, ktorý ľudia trpiaci Downovým syndrómom majú, nie je zastúpený dvoma, ale troma pármi chromozómov.

"V našej prevádzke si tento deň pripomenieme spôsobom, že umožníme dvom priateľom, ktorí Downov syndróm majú, predávať krmivo svojim spolužiakom zo Spojenej školy internátnej v Leviciach a verejnosti. Záujemcovia si budú môcť kúpiť krmivo s príznačnou 21,3-percentnou zľavou, pričom zakúpené krmivo doručíme do levického útulku zvierat - občianskeho združenia Šťastný domov," povedal Búrik s tým, že akcia sa začne o 10.00 a skončí o 17.00 h.

Na organizáciu projektu vivárium oslovilo Spojenú školu internátnu v Leviciach, s ktorou spolupracuje na rôznych iných projektoch. "Vidíme v ňom motiváciu pre obe strany. Pre nás je motiváciou pomôcť a urobiť radosť ľuďom trpiacim touto chorobou. Pre chorobou postihnutých ľudí, ktorí na projekte participujú, je potešením prísť do tohto prostredia medzi zvieratá. Okrem toho dvaja aktívne zúčastnení priatelia s Downovým syndrómom budú môcť svojich spolužiakov, ako i verejnosť cez predajňu previesť a zvieratá im poukazovať," vyjadril sa majiteľ vivária.

Levické vivárium má 25-ročnú históriu. Za ten čas sa mu podarilo vybudovať spoluprácu s mnohými inštitúciami najmä so starostlivosťou o deti, čiže najmä so školami. "Činnosť vivária možno rozdeliť do viacerých kategórií. Sú to občasné návštevy, pravidelné návštevy, projekt Zvieratá na cestách, prevádzkujeme aj krúžok malých vivaristov a rôzne ďalšie školské aktivity. Z náhodných návštev sem často chodia školy a škôlky. Z pravidelných aktivít je to spolupráca so Spojenou školou internátnou v Leviciach, pričom jeden z najvýznamnejších projektov v rámci tejto spolupráce bol e-twinningový projekt O psíčkovi a mačičke s medzinárodným úspechom," ukončil Búrik.