Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dávka v hmotnej núdzi sa znižovať za priestupky nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Parlament návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi nepodporil.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Občanom za páchanie priestupkov a neplatenie pokút za ne sa nebude znižovať dávka v hmotnej núdzi. Navrhol to opozičný poslanec Alojz Hlina (KDH). Parlament však jeho návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi nepodporil.

"Predkladaný návrh zákona je snahou o čiastočné riešenie neudržateľnej situácie v sociálne vylúčených spoločenstvách a sociálne neprispôsobivých občanov, ktorí sú často reálne nepostihnuteľní za priestupok a s týmto vedomím páchajú priestupky alebo aj trestné činy," zdôvodnil v predkladacej správe Hlina.

Podľa jeho návrhu sa mala dávka v hmotnej núdzi v peňažnej forme znížiť o sumu 61,60 eura za každého plnoletého člena domácnosti, ktorý spácha tri priestupky podľa osobitného predpisu a za ktoré v zmysle právoplatných a vykonateľných rozhodnutí nezaplatil pokutu, a to na obdobie 6 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti posledného z týchto rozhodnutí.

Na rok sa mala o tú istú sumu znížiť dávka aj tomu občanovi, ktorý spácha trestný čin podľa Trestného zákona, a to odo dňa nadobudnutia právoplatnosti a vykonateľnosti príslušného rozsudku v trestnom konaní. "Dávka sa poskytne vo vecnej forme podľa nového ustanovenia, a to predovšetkým jedno teplé jedlo denne, pričom podmienky, formu a spôsob poskytovania pomoci v hmotnej núdzi ustanoví ministerstvo práce všeobecne záväzným právnym predpisom," navrhol Hlina.