Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

December bol na Slovensku miestami najteplejší od začiatku meraní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Posledný mesiac v roku bol podľa SHMÚ aj veľmi suchý.

Bratislava 9. januára (TASR) - Minuloročný december bol na niektorých staniciach v horských oblastiach najteplejší od začiatku meraní. Ide napríklad o Lomnický štít, Chopok, Oravskú Lesnú či Lom nad Rimavicou.

"Na Lomnickom štíte je nový rekord z vlaňajška stanovený na -4,3 stupňa Celzia a na Chopku na -2,4 stupňa Celzia," uviedol vo svojej analýze Maroš Turňa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Stanica je na Lomnickom štíte funkčná od roku 1940, na Chopku od 1955. Doteraz najteplejší december bol v oboch prípadoch v roku 2006.

Priemerná mesačná teplota vzduchu bola na Oravskej Lesnej 0,8 stupňa Celzia. Prekonal sa tak rekord z roku 1960. Historické merania z tejto obce majú meteorológovia k dispozícii od roku 1943. Z novších staníc, ktoré začali merať až v roku 1961, bol vlaňajší december najteplejší na stanici Lom nad Rimavicou.

Posledný mesiac v roku bol podľa SHMÚ aj veľmi suchý. "Na stanici Milhostove bol mesačný úhrn zrážok len 4,5 mm a v Kamenici nad Cirochou dokonca len 3,8 mm," konštatoval Turňa. V Kamenici nad Cirochou ide o najnižší mesačný úhrn zrážok v decembri minimálne od roku 1951.

Suché počasie bolo aj na horách. Na Chopku zaznamenali meteorológovia mesačný úhrn 31 mm, čo predstavuje na tejto stanici štvrtý najsuchší december od roku 1955. "Teplé a suché počasie spôsobilo, že snehová pokrývka chýbala na konci roku 2015 nielen na nížinách, ale aj v niektorých pohoriach približne do nadmorskej výšky 1500 m," dodal Turňa.