Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Delegáciu na júnový Eurosummit v Bruseli povedie premiér P. Pellegrini

Na snímke premiér SR Peter Pellegrini. Foto: TASR Marko Erd

Návrh účasti delegácie SR na zasadnutí Európskej rady a Eurosummite schválila v stredu vláda.

Bratislava 20. júna (TASR) – Na summit Európskej únie, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna v Bruseli, Slovensko vyšle delegáciu pod vedením predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD). Návrh účasti delegácie SR na zasadnutí Európskej rady a Eurosummite schválila v stredu vláda.

Agendu riadneho zasadnutia európskych lídrov budú tvoriť viaceré témy, priblížilo ministerstvo zahraničných vecí. Popri migrácii, bezpečnosti a obrane, otázkach zamestnanosti, rastu a konkurencieschopnosti, digitálnej agende a inováciách by sa malo diskutovať aj o viacročnom finančnom rámci po roku 2020 a o vonkajších vzťahoch.

V nadväznosti na závery Európskej rady z októbra 2017 sa lídri vrátia k otázke migrácie a reforme Spoločného európskeho azylového systému. Európska rada tiež zhodnotí pokrok v oblasti posilnenia spolupráce EÚ s NATO, odolnosti voči hybridným hrozbám, vojenskej mobility či posilnenia civilnej zložky Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ.

Očakáva sa schválenie každoročných Špecifických odporúčaní pre jednotlivé krajiny vyplývajúcich z Európskeho semestra. Lídri tiež nadviažu na neformálnu diskusiu počas marcového summitu v Bruseli a májového Summitu EÚ – západný Balkán v Sofii a prijmú závery k zdaňovaniu a k inováciám a digitálnej agende. V oblasti aktuálnych otázok vonkajších vzťahov sa očakáva diskusia k vzťahom s Ruskom.

Európska rada, ktorá zasadne aj vo formáte EÚ-27, zhodnotí aktuálny stav rokovaní so Spojeným kráľovstvom v súvislosti s rokovaniami o vystúpení z únie. Na okraj Európskej rady sa uskutoční Eurosummit v inkluzívnom formáte EÚ-27, počas ktorého budú prerokované otázky hospodárskej a menovej únie s dôrazom na dokončenie bankovej únie.