Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Delegátom VII. zjazdu KOZ sa prihovoril premiér Robert Fico

Foto: TASR/Michal Svítok

Delegáti schvália novelu Stanov KOZ SR, programové tézy na roky 2012 - 2016 a zvolia si nové orgány, vrátane nového prezidenta KOZ SR.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Spoločne za sociálne istoty a dôstojné pracovné podmienky je ústredným heslom VII. zjazdu Konfederácie odborových zväzov, ktorý sa dnes začal v Bratislave.

Delegátom VII. zjazdu sa prihovoril predseda vlády SR Robert Fico. Okrem iného vyslovil presvedčenie, že zjazd KOZ SR prinesie také závery, ktoré posilnia postavenie odborov na Slovenska. „Ako predsedovi vlády a predsedovi strany Smer-SD mi záleží na tom, aby sme ostali s odbormi strategickými partnermi. Zodpovednosť za túto krajinu v nasledujúcom období nemá len vláda, ale aj sociálni partneri. Partnerská spolupráca s odbormi sa prejavila napríklad pri novele Zákonníka práce. Oceňujem spoluprácu s odborármi pri konsolidácii verejných financií. Na Slovensku je cítiť sociálne napätie, ktoré spôsobujú nízke mzdy a dôchodky. Bolo by však zlé, ak by sa toto napätie premietlo do sociálnych nepokojov na uliciach. Mnohé požiadavky ľudí sú oprávnené, máme záujem ich riešiť zákonnou formou. Cestou je vzájomný konštruktívny dialóg,“ uviedol premiér R. Fico.

Na programe zjazdu je vyhodnotenie uplynulého štvorročného obdobia pôsobenia odborov na Slovensku od predchádzajúceho zjazdu. Ako sa pre TASR vyjadril prezident KOZ SR Miroslav Gazdík, išlo o náročné obdobie, poznamenané globálnou svetovou krízou, ktorá neobišla ani Slovensko. „Za tie štyri roky sme zažili tri vlády, personálnymi obmenami prešlo aj ústredie KOZ. Museli sme prijať aj také opatrenia, ktoré bolia ľudí, ktorých zastupujeme. Vždy sme však presadzovali takú politiku, aby tie konsolidačné opatrenia viac zaťažovali kapitál, ako ľudí, ktorí robia pod úrovňou priemerných miezd,“ uviedol M. Gazdík.

Delegáti schvália novelu Stanov KOZ SR, programové tézy na roky 2012 - 2016 a zvolia si nové orgány, vrátane nového prezidenta KOZ SR. Súčasný prezident Miroslav Gazdík už kandidovať nebude. V návrhoch je uvedený jediný kandidát na prezidenta KOZ SR Jozef Kollár z odborového zväzu SLOVES, za viceprezidenta je navrhnutý Slavomír Manga z OZ KOVO. Delegáti však môžu počas rokovania zjazdu navrhnúť aj ďalších kandidátov.

Na zjazde sa okrem delegátov zúčastňuje aj početná delegácia zo zahraničných odborových centrál, prítomný je aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Pracovná časť dvojdňového rokovania zjazdu bude neverejná.