Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Šeliga kritizuje usmernenie NAKA, polícia hovorí o režimovom opatrení

Na snímke poslanec parlamentu SR Juraj Šeliga. Foto: TASR - Martin Baumann

Usmernenie má podľa Šeligu smerovať k tomu, aby bola celá bratislavská NAKA pod absolútnou kontrolou a závažné informácie o vyšetrovaniach sa dostávali priamo na najvyššie miesta.

Bratislava 7. februára (TASR) - Mimoparlamentná strana Demokrati upozornila na usmernenie, podľa ktorého sa musí každý policajt Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zdržujúci sa po pracovnej dobe v budove prezídia hlásiť určenému funkcionárovi. Člen strany Juraj Šeliga hovorí o účelovom nariadení a šikane vyšetrovateľov. Polícia tvrdí, že ide o režimové opatrenie vydané v súlade s nariadením ministra vnútra z júna 2022.

"Nepoznám inštitúciu v súkromnom sektore, kde sa podriadený nahlasuje priamo generálnemu riaditeľovi osobne, keď chce ísť do práce. Nehovoriac o tom, že na NAKA je stála služba policajtov, ktorá monitoruje všetky príchody, a policajti majú služobné preukazy," komentoval Šeliga. Usmernenie má podľa neho smerovať k tomu, aby bola celá bratislavská NAKA pod absolútnou kontrolou a závažné informácie o vyšetrovaniach sa dostávali priamo na najvyššie miesta.

Prezídium Policajného zboru vysvetľuje, že dôvodom prijatia usmernenia bolo zabezpečenie jednotného postupu v oblasti fyzickej ochrany objektov Ministerstva vnútra SR. "Ide o režimové opatrenia na režimových pracoviskách, teda súbor činností na obmedzenie nežiaduceho pohybu osôb alebo dopravných prostriedkov v objekte a na zamedzenie vniknutia alebo pokusu o vniknutie do chráneného objektu alebo priestoru alebo inej nežiaducej činnosti osôb v objekte, v ktorom sa nachádzajú rôzne predmety, ktoré je potrebné chrániť," priblížil pre TASR odbor komunikácie a prevencie. Usmernenie bolo podľa prezídia vydané na základe pokynu policajného prezidenta, aby sa zjednala náprava v prípade zistených nedostatkov v súvislosti s nedodržiavaním nariadenia Ministerstva vnútra SR účinného od júna 2022.