Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Demokratická strana vo voľbách podporuje KDH

Ján Figeľ Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámili lídri týchto politických subjektov Michal Bucek a Ján Figeľ. Mimoparlamentná Demokratická strana v týchto voľbách nekandiduje.

Bratislava 8. februára (TASR) - Mimoparlamentná Demokratická strana (DS) bude v marcových voľbách do Národnej rady (NR) SR podporovať KDH. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámili lídri týchto politických subjektov Michal Bucek (DS) a Ján Figeľ (KDH). DS v týchto voľbách nekandiduje.

"KDH prijalo ponuku DS na volebnú podporu pre parlamentné voľby 2016. Vítam toto rozhodnutie a odhodlanie DS. 'DS volí KDH' je dobrý signál pre občanov aj politický vývoj na Slovensku. Možno viac ako v iných voľbách teraz hrozí vysoký prepad pravicových hlasov," upozornil Figeľ.

Podľa jeho slov Slovensko potrebuje politickú stabilitu a čitateľnosť. "Preto sa KDH usiluje, aby sa hlasy spájali a dávali sa dokopy subjekty na báze hodnôt a programu," vysvetlil. Figeľ tu spomenul jeden rok trvajúci projekt KDH plus, čo bolo pozvanie hnutia pre osobnosti verejného života. Predseda KDH spomenul trénera hokejových majstrov sveta Ján Filca či ústavného právnika Petra Kubinu. Ku KDH sa pridali aj exposlanec za SDKÚ-DS Jozef Mikuš či europoslanec Ivan Štefanec.

"DS bola roky v stave hibernácie. Ja som predsedom od roku 2014 a budujeme niečo, čo zostalo v prachu. Myslíme si, že DS patrí späť do aktívnej politiky, dnes však nemá taký výtlak, aby mohla ísť do volieb samostatne. Nechceme preto patriť k tým, ktorí trieštia pravicu. KDH je nám hodnotovo najbližšie, preto vyzveme našich členov a sympatizantov, aby volili KDH," povedal Bucek.

KDH už dalo na svojej kandidátke priestor piatim kandidátom strany Občania SR Alojza Hlinu. Podpora zo strany DS však podľa Figeľa nie je o miestach na kandidátke. "Je čas na zodpovednú politiku tak, aby bola väčšinová. Podiel na tom má každý z nás. Neorganizujeme postoje iných strán, ale ponúkam za KDH konštruktívnosť a férovosť," odpovedal Figeľ na otázku, či nechce vyzvať lídrov malých pravicových strán bez šance dosiahnuť kvórum, aby vyjadrili ešte pred voľbami podporu niektorému zo silnejších subjektov a sami sa kandidatúry vzdali.

Demokratická strana je nástupcom pôvodnej DS, ktorá sa v roku 2006, pod jej vtedajším predsedom Ľudovítom Kaníkom, zlúčila s SDKÚ, čím sa zmenil názov strany Mikuláša Dzurindu na SDKÚ-DS. Časť členskej základne DS so zlúčením nesúhlasila, dala preto na ministerstve vnútra zaregistrovať Demokratickú stranu Slovenska. V roku 2007 sa subjekt vrátil k svojmu pôvodnému názvu Demokratická strana.