Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Deň alternatívnej dopravy testoval prejazd Bratislavou v špičke

Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) si prezerá dopravný prostriedok - maskovanú rikšu, na ktorej dobicykloval minister obrany SR Martin Glváč (v popredí) na zasadnutie vlády 19. septembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Z račianskych Krasňan sa mali účastníci akcie, zamestnanci magistrátu, Dopravného podniku i ministerstva dopravy dostať na Hlavné námestie použitím rôznych druhov dopravy.

Bratislava 19. septembra (TASR) – V hlavnom meste pokračuje Európsky týždeň mobility Dňom alternatívnej dopravy a udržateľnej mobility. Hneď ráno v meste testovali, kto sa z Rače dostane skôr do centra mesta.

Akcia "Kto skôr" odštartovala o 7.30 h a mala otestovať možnosti prejazdu mestom počas dopravnej špičky. Z račianskych Krasňan sa mali účastníci akcie, zamestnanci magistrátu, Dopravného podniku i ministerstva dopravy dostať na Hlavné námestie použitím rôznych druhov dopravy. Trasu v dĺžke 7,5 kilometra zdolávali na bicykli, korčuliach, verejnou dopravou aj autom.

Športový cyklista ju prišiel za 15 minút, športový korčuliar za 22 minút a mestský cyklista za 25 minút. Vodič - pirát cestu prešiel za 27 minút, jazdil však cez vinice, kde je zákaz vjazdu a využil bus pruh. Cestujúci električkou sa dostal do mesta za 28 minút, šofér v aute jazdiaci podľa predpisov za 30 minút aj s parkovaním a maratónsky bežec za 34 minút. Posledný bol korčuliar v obleku a jazdkyňa na kolobežke, ktorí trasu zdolali za 37 minút, uvádza výsledky akcie na svojej facebookovej stránke bratislavský magistrát.

Najdrahšia bola jazda autom. "Náklady na cestu autom pri premietnutí cien pohonných látok, aktuálnej spotrebe a hodinovom parkovaní v centre metropoly, sa dostali na 2,65 eur," uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Jazda električkou vyšla pre cestujúceho s predplatným lístkom, ktorý ho využije aspoň dvakrát za deň, približne 60 centov. Najviac emisií pritom vyprodukovala jazda autom. "Cestou bolo napočítaných 358 áut a len v 14 z nich sedel so šoférom aj spolujazdec," dodal Andrassy.

Dnešný deň pokračuje kontrolnou jazdou primátora Milana Ftáčnika v prostriedkoch bratislavskej MHD. Primátor najskôr nasadne na električku o 14.00 h na Kamennom námestí. Jazda povedie cez Trnavské mýto (trolejbus), Sokolskú (autobus) a skončí sa približne o 16.00 h na Hodžovom námestí.

Občianske združenie Cyklokoalícia dnes na Námestí SNP organizuje ďalšie diskusné fórum, tentoraz na tému Aktuálne trendy v doprave. Hovoriť sa bude o car sharingu, car poolingu, bike sharingu, moderných technológiách v riadení dopravy, preferencii verejnej dopravy a inteligentne riadených križovatkách.

Každý deň v Týždni mobility je venovaný inej téme. Celoeurópsky týždeň mobility pokračuje v rámci hlavného mesta vo štvrtok 20. septembra dopravno-výchovným projektom "Bezpečne na cestách" pre žiakov materských a základných škôl. Garantom akcie je mestská polícia a bude sa konať od 10.00 do 14.00 h v priestoroch Starej tržnice. V piatok 21. septembra bude v znamení "Parking day", kedy sa viaceré parkovacie miesta v širšom centre mesta premenia na obývačky, fitnescentrá či diskusné kluby. Týždeň skončí 22. septembra Dňom bez áut.

Komplexný program podujatí v rámci Európskeho týždňa mobility 2012 nájdu Bratislavčania na www.bratislava.sk.