Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Deň bez áut vytlačí dopravu z námestí a ulíc slovenských miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Do Európskeho týždňa mobility sa zapojilo tento rok 28 slovenských miest.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Zóny vyhradené výlučne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu vzniknú v pondelok (22.9.) vo viacerých mestách. Slovenské samosprávy, zapojené do Európskeho týždňa mobility (ETM), ich vytvoria na jeho záver, v rámci medzinárodného Dňa bez áut.

Do ETM sa zapojilo tento rok 28 slovenských miest. Z nich 17 sa rozhodlo vytvoriť zóny s vylúčenou osobnou a nákladnou dopravou. Vyplýva to z informácií zverejnených na oficiálnej internetovej stránke ETM. Od samospráv sa vyžaduje, aby uzavreli počas Dňa bez áut komunikáciu, ktorá je bežne využívaná na dopravu.

Hlavné mesto už v piatok (19.9.) uzavrelo parkovacie miesta na Klobučníckej ulici. Počas dopoludnia ich nahradilo trávou, kvetinami, lavičkami. V pondelok organizuje večer jazdu mestom pre cyklistov a korčuliarov. Jej účastníci sa môžu pozrieť, ako vyzerajú bez áut ulice, ktoré sú inokedy zaťažené večernou dopravnou špičkou.

Parking day organizujú aj Košice. V pondelok počas celého dňa zmenia parkovacie miesta na Strojárenskej ulici na verejný priestor vyplnený kvetinovou výzdobou. V Banskej Bystrici samospráva v pondelok uzavrie parkovisko pre autá na Námestí Štefana Moyzesa. Chce tu vytvoriť unikátnu fotografiu na tému Naše ulice, naša voľba. Na každom parkovacom mieste urobí inú scénku, ktorá má znázorňovať alternatívne využitie priestoru.

V Dubnici nad Váhom by mali v rámci podujatia V meste bez môjho auta uzavrieť Školskú ulicu. V Krásne nad Kysucou sa chystajú v rámci akcie Do mesta bez auta uzavrieť časť Ulice 1. mája. Lučenec zorganizoval v piatok (19.9.) tiež Parking day, keď uzavrel parkovacie miesta na Námestí republiky, pred mestským úradom či na Železničnej ulici. Vytvoril na nich parčík, galériu i miesto pre hry a odpočinok.

V Margecanoch by mali uzavrieť Školskú ulicu. V Martine bude Ulica M. R. Štefánika bez áut od 10. až do 17. h. Deti zo základných umeleckých škôl na nej budú maľovať kriedami, tiež sa tu bude hrať bedminton.

V Tisovci bude uzavretá Ulica Jozeffyho v blízkosti pešej zóny, a to od 7. do 16. h. V Moldave nad Bodvou by mala byť bez áut Školská ulica od 10. do 18. h. Tiež sa tu bude maľovať kriedami, ale aj hrať šachy, mesto tu usporiada aj koncert.

V Senici uzavreli parkovisko pred mestským úradom pre autá už v stredu (17.9.). Vyrástla tu ekozóna, čím sa organizátori snažili ukázať, že ak by bolo menej áut, nepotrebovali by sme parkoviská a na ich mieste by mohli vyrásť napríklad ihriská pre deti, kaviarne či parky.

V Tornali bude v pondelok bez áut Hlavné námestie. V Trebišove uzavreli dnes parkovisko pred mestským úradom. Vo Zvolene vylúčia dopravu v pondelok z Námestia SNP. Od 10. do 17. h tu vznikne dopravné ihrisko, prekážková dráha, k dispozícii tu bude ekobus a príde Miss Slovensko 2014 Viera Longauerová.

Mestá sa snažia presvedčiť vodičov, aby aspoň počas Dňa bez áut nechali svoje vozidlá v garáži. Motivovať ich má aj bezplatná MHD. Hlavné mesto ju šoférom s vodičským preukazom ponúka počas celého Európskeho týždňa mobility. Mesto Bardejov takto vodičov zvýhodní práve počas Dňa bez áut.

Už od štvrtka (18.9.) majú zadarmo vodiči hromadnú dopravu v Prešove. V Lučenci bude v pondelok zdarma MHD pre všetkých, rovnako aj v Poprade, kde chcú zvýšiť atraktivitu tohto druhu dopravy a dať šancu vyskúšať si verejnú dopravu všetkým, ktorí ňou necestovali dlhšie obdobie.

V Senici vozili linky hromadnej dopravy ľudí zdarma už v piatok (19.9.), podobne aj v Spišskej Novej Vsi. Tu bola MHD zadarmo pre všetkých aj v utorok (16.9.). V Košiciach bezplatne cestujú MHD držitelia platných vodičských preukazov počas tohto víkendu (20.9.-21.9.), rovnako aj v Martine.