Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ďalší ročník dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice pokračuje

Na snímke Igor Harušťák z oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) kráča cez priechod pre chodcov k zajtrajšiemu Medzinárodnému dňu bielej palice 14. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Z doterajších akcií Dňa bielej palice najhoršie dopadlo zo 40 miest hlavné mesto Bratislava.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Za deväť mesiacov tohto roka zaznamenala polícia viac ako 790 nehôd, pri ktorých jedným z účastníkov bol chodec. Na priechodoch pre chodcov sa stalo 205 nehôd, štyri v ich blízkosti a 586 mimo priechodu pre chodcov. Informoval dnes viceprezident Policajného zboru (PZ) SR Ľubomír Ábel. O život prišlo pri nehodách 39 chodcov.

Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka sa stalo viac ako 930 nehôd s účasťou chodcov. Na priechode sa stalo 279 nehôd, tri v ich blízkosti a 653 nehôd mimo priechodov pre chodcov, pri nehodách vyhaslo 46 životov chodcov. "Najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky sú predovšetkým chodci, ktorí nie sú chránení tak ako ostatní účastníci cestnej premávky, o to viac sú zraniteľní práve slabozrakí a nevidiaci chodci," pokračoval Ábel.

Pri príležitosti Svetového dňa bielej palice pripravila Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom PZ SR ďalší ročník dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice, ktorá sa bude konať v utorok 15. októbra v 45 slovenských mestách. Minulý rok sa uskutočnila v 40 mestách. Jej cieľom je upozorniť vodičov na chodcov so zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom. "Polícia rada a ochotne spolupracuje s občianskymi združeniami, ako je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Práve pohyb takýchto osôb na priechodoch aj mimo nich je oveľa ťažší ako u bežných chodcov. Akcia takéhoto typu s občianskymi združeniami, ktoré združujú handicapované osoby, sú hlavnou prioritou polície aj v tomto roku," zdôraznil Ábel. Apeloval pritom na vodičov motorových vozidiel, aby boli ohľaduplní voči chodcom nielen na priechodoch a aby radšej "pribrzdili, ako vytrubovali či používali hanlivé slová".



Najhoršie dopadla Bratislava

Z doterajších akcií Dňa bielej palice najhoršie dopadlo zo 40 miest hlavné mesto Bratislava. Polícia voči vodičom, ktorí sa bezohľadne správajú k chodcom na priechodoch uplatňuje nekompromisné sankcie, informoval viceprezident PZ SR. Na strane druhej, aj chodci majú často svoj podiel viny na nehodách a mali by si uvedomiť, že ohrozujú sami seba, ale aj iných účastníkov cestnej premávky, pokračoval Ábel.

Podľa jeho ďalších slov každý piaty chodec, ktorý zapríčinil dopravnú nehodu je pod vplyvom alkoholu. Chodci za deväť mesiacov tohto roku spôsobili spolu 343 nehôd. Z nehôd chodcov až 82 percent zapríčinia muži, osem percent ženy a desať percent z nich zavinia deti do 15 rokov.



Policajné hliadky za priechodom

Počas Dňa Bielej palice budú nevidiaci ľudia na priechodoch v 45 mestách signalizovať prechod cez priechod pre chodcov. Niekoľko desiatok metrov za priechodom budú stáť policajné hliadky. Tie vodičov, ktorí nevidiacemu chodcovi nedali prednosť, poučia o priestupku a odovzdajú im informačný leták s vysvetlením významu a funkcie bielej palice.

"Bezpečný pohyb s bielou palicou je pre nevidiaceho jedným z atribútov jeho slobody a emancipácie. Možnosť vybrať sa niekam bez toho, aby sme čakali, že nás niekto zavedie za ruku či rameno, je pre nás veľmi dôležitá," povedal Igor Harušťák z oddelenia prevencie architektonických a dopravných bariér Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Polícia zaznamenala v tomto roku doteraz 10.088 dopravných nehôd, čo je o 117 menej ako v roku 2012. V tomto roku bolo usmrtených o 64 osôb menej ako v rovnakom období minulého roka.