Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Deň Európy pripomína hodnoty, silu a prínosy zjednotenej Európy

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Spolupráca krajín založená na mieri, slobode a vzájomnom rešpekte nie je podľa vedúceho Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Roberta Sermeka samozrejmosťou.

Bratislava 9. mája (TASR) - Deň Európy pripomína hodnoty, silu a prínosy zjednotenej Európy. Vznik Európskej únie (EÚ) oslávia v utorok návštevníci bratislavskej Starej tržnice programom plným interaktívnych aktivít, súťaží, workshopov a hudby. TASR o tom informovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

"Každoročne 9. mája oslavujeme úspechy a jednotu Európy, keď sipripomíname podpísanie Schumanovej deklarácie, ktorá v roku 1950 položila základy spolupráce medzi európskymi krajinami a dnešnej Európskej únie,"
uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Deň Európy je podľa neho skvelou príležitosťou na oslavu spoločnej európskej identity naprieč všetkými členskými štátmi. "Symbolika tohto dňa potvrdzuje jednotu Európanov a zároveň vyjadruje krásu množstva rozdielnych kultúr, jazykov a tradícií, ktoré sú prínosom pre celú Európsku úniu a všetkých Európanov," dodal.

Spolupráca krajín založená na mieri, slobode a vzájomnom rešpekte nie je podľa vedúceho Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Roberta Sermeka samozrejmosťou. "Vážme si preto, že Slovensko môže byť súčasťou EÚ, ktorá tieto hodnoty chráni. Keďže o rok nás čakajú európske voľby, oslavy Dňa Európy budú aj hodnotením toho, čo nám európska demokracia v praxi za ostatné štyri roky priniesla," priblížil.

Na bratislavských oslavách vzniku EÚ sa návštevníci dozvedia viac o členských krajinách a o príležitostiach, ktoré Európska únia svojím občanom ponúka. "Novinkou je EdUtajner, bielo-modrý kontajner so symbolmi aktuálneho Európskeho roka zručností. V ňom si môžete otestovať svoje vedomosti oEÚ," priblížila Ludviková. Na podujatí si môžu návštevníci preveriť aj svoje digitálne zručnosti a preskúšať kritické myslenie. Vrcholom osláv bude večerný koncert Jany Kirschner.