Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Deň krivých zrkadiel dnes odbúrava predsudky voči mentálne postihnutým

Na snímke slávnostné otvorenie výstavy pri príležitosti 10. ročníka celoslovenskej akcie Deň krivých zrkadiel 2015, ktorého hlavnou myšlienkou je "Sme iní, ale nie horší. Chceme žiť s vami, nie vedľa vás!" v Stredoslovenskom múzeu v Thurzovom dome v Banskej Bystrici 12. júna 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Podujatie sa koná v Bratislave, Malackách, Gelnici, Nitre, Komárne, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici, Spišskej Novej Vsi a Trenčíne.

Bratislava 12. júna (TASR) - Postoje verejnosti voči ľuďom s mentálnym postihnutím treba ovplyvňovať pozitívnym príkladom. Upozornili dnes na to organizátori 10. ročníka celoslovenskej akcie Deň krivých zrkadiel.

Podujatie sa koná v Bratislave, Malackách, Gelnici, Nitre, Komárne, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici, Spišskej Novej Vsi a Trenčíne. "Verejnosť sa môže dozvedieť viac o živote týchto ľudí," informovala TASR Karola Mihaličová zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím. Krivé zrkadlo podľa nej symbolizuje, že človeka netreba posudzovať podľa často klamlivého zovňajška, ale podľa vnútorných hodnôt.

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa podujatie začalo o 14.00 h. Pre záujemcov je pripravený hudobný či tanečný program. Vystúpia aj deti zo špeciálnej materskej školy.

Na mieste sa budú pohybovať dobrovoľníci s pokladničkami, za ľubovoľný príspevok budú rozdávať letáky a zrkadielka, ktoré pomaľovali ľudia s mentálnym postihnutím. "Výnos poputuje na dobudovanie centra, ktoré týchto ľudí učí pracovným zručnostiam," uviedla riaditeľka združenia Iveta Mišová.

Združenie vzniklo v roku 1980, zoskupuje 46 miestnych organizácií s takmer 10.000 členmi.