Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Deň otvorených dverí v Národnej rade SR navštívilo 10 - 12.000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Najmasovejší záujem bol o poslanecké kluby Smeru-SD a Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ktoré sa na tento deň dôkladne pripravili.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Dnešný Deň otvorených dverí v budove Národnej rady (NR) SR, ako aj v zrekonštruovaných priestoroch Bratislavského hradu si pozrelo približne 10 - 12.000 ľudí. Pre TASR to odhadol hovorca predsedu parlamentu Pavol Chovanec.

"Škoda, že nám tento rok neprialo počasie, podľa mňa by ich prišlo ešte viac," dodal. S úspechom sa stretla Bratislavská hradná časovka o pohár predsedu NR SR, najmä vďaka účasti cyklistu Petra Sagana. "Sme veľmi radi, že prišiel a celá akcia tým dostala aj športový rozmer. Veľa ľudí bolo zvedavých vyslovene na neho," povedal Chovanec.

"Tradične sa ľudia veľmi zaujímali najmä o priestory, kam normálne nemajú prístup, o rokovaciu sálu v Národnej rade, či trakt predsedu parlamentu. A, samozrejme, o reprezentačné priestory hradu, ktoré sme po rekonštrukcii premiérovo sprístupnili verejnosti práve dnes," podčiarkol hovorca Pavla Pašku. "Bolo to veľmi príjemné podujatie, myslím, že sa to ľuďom páčilo a zopakujeme si to aj o rok," uzavrel.

Prvým desiatkam návštevníkov Dňa otvorených dverí v Národnej rade (NR) SR robil sprievodcu osobne predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

"V roku 2006, keď som po prvý krát nastúpil do funkcie predsedu NR SR, sme sa rozhodli obnoviť tradíciu a umožniť ľuďom nie len z Bratislavy, ale z celého Slovenska, aby si mohli voľne prezrieť priestory svojho zákonodarného zboru, ale hlavne, aby sa mohli osobne a bezprostredne stretnúť so 'svojimi' politikmi, poslancami, aby sa ich mohli pýtať a nedali im pokoj," privítal prítomných Paška spolu s podpredsedníčkou parlamentu Janou Laššákovou (Smer-SD).

Keď Paška ukazoval návštevníkom rokovanciu NR SR, ktorú poslanci Slobody a Solidarity vyzdobili vlastnými papierovými figurínami, hovoril o tom, že v tejto sále sa rozhoduje "o bytí a nebytí" Slovákov. Jeden z návštevníkov sa ho opýtal, či sa "bytie" píše s tvrdým, alebo mäkkým "i". "Samozrejme, ide o existenciu, nie o fyzické násilie," nenechal sa zaskočiť Paška.

V jeho poslaneckom klube Smeru -SD už čakal na návštevníkov poslanec Ľuboš Blaha s ľudovou hudbou a množstvom merkantilu. Tvrdí, že nemá v poslaneckom klube "službu", ale poslanci sami radi prichádzajú debatovať s voličmi. "Je tu viacero poslancov, ktorí budú odpovedať na otázky ľudí. Prišiel, kto prišiel," konštatoval Blaha.

V klube KDH v čase otvorenia personál dolaďoval pomerne náročný vizuál, ktorý zahŕňal okrem iného videoprojekciu. "Mám rád tieto Dni otvorených dverí. Môžeme sa tu s ľuďmi porozprávať, ale najmä počúvať, čo hovoria oni. A dnes, hneď ráno, prišiel pozrieť parlament folklórny súbor, ktorý je zblízka mojej rodnej obce, naozaj sme sa tu zvítali s veľkou srdečnosťou a radosťou," neskrýval spokojnosť predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Na klube SDKÚ-DS už v tom čase poslanci Viliam Novotný a Magda Vášáryová intenzívne diskutovali s návštevníkmi. Akciu hneď využili na zbieranie podpisov pod petíciu na ochranu druhého piliera. "Rozdelili sme si, kedy tu kto bude, aby sme vydržali celý deň. Ja tu budem od deviatej do dvanástej. Pripravili sme pre návštevníkov hlavolamy, ale aj rôzne fotografie a vyhlásenia," povedala Vášáryová, ktorá je na Dni otvorených dverí už ôsmy raz.

"Máme pripravenú dobrú náladu. Aj nejaké prezenty, ale hlavne dobré odpovede," komentoval dnešný program v klube Most - Híd predseda strany Béla Bugár, ktorý vítal návštevníkov spolu s podpredsedom Zsoltom Simonom. V parlamente je podľa neho približne polovica poslaneckého klubu, druhá príde poobede.

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti stavili na folklór. "My sme sa rozhodli, že sa budeme snažiť priblížiť Slovákom Slovensko prostredníctvom folklóru. Máme tu krátky test, ako poznajú svoje regióny. Ak správne zodpovedajú, získajú tričko Máme radi túto krajinu," uviedla program svojho klubu podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová.

"Pre deti tu máme cukríky, odznačiky, balóniky. Ľudia sa tu môžu odfotiť s poslancom, alebo viacerými a fotky si tu priamo môžu vytlačiť, alebo im ich pošleme na e-mail," konštatoval Martin Poliačik z SaS.

Napriek tomu sa akcia nevyhla niektorým nedostatkom, napríklad časovka spôsobila obmedzenie mestskej hromadnej dopravy, ktorou sa väčšina ľudí snažila dostať do parlamentu. Jedno z dvoch kôl panelovej diskusie napokon prebehlo virtuálne, na obrazovke TA3, keďže fyzicky nebolo možné dosiahnuť, aby hostia spolu diskutovali v spoločnom priestore.