Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Deň učiteľov dáva príležitosť oceniť prácu pedagógov

Ilustračné foto Foto: TASR

Deň učiteľov sa v Slovenskej republike slávi ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského (28.3.1592), ale v iných krajinách sveta si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra.

Bratislava 28. marca (TASR) - Deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského - 28. marec - sa stal pre vyučujúcich sviatkom. Tak to bolo v bývalom Československu, tak je to v súčasnej Slovenskej republike (SR).

Deň učiteľov je pre nich chvíľou, keď žiaci aj spoločnosť majú príležitosť spomenúť si na ich prácu. Prezident republiky, minister školstva, predstavitelia samosprávnych krajov pri príležitosti Dňa učiteľov zvyčajne slávnostne oceňujú pedagógov a v prejavoch pripomínajú, že školstvo patrí medzi priority. Uznávajú, že učiteľské povolanie je náročné i príťažlivé. Pripúšťajú, že práca pedagógov nie je docenená - to sa týka statusu učiteľa i jeho finančného ohodnotenia.

Tradíciu každoročného oceňovania pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov obnovil v roku 1999 vtedajší minister školstva SR Milan Ftáčnik. Ocenení preberajú Plaketu J. A. Komenského, ako aj medaily sv. Gorazda.

Popri tom, že učiteľ odovzdáva znalosti a podieľa sa na výchove novej generácie ľudí, v ostatných rokoch sa v mnohých štátoch sveta stáva terčom útokov - žiakov aj ich rodičov. Príklady na to prichádzajú už pravidelne a formy násilia na učiteľoch, ale aj medzi žiakmi navzájom majú rôzny charakter - od verbálnych po fyzické násilie. Tento jav sa vyskytuje nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

Deň učiteľov sa v Slovenskej republike slávi ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského (28.3.1592-15.11.1670), ale v iných krajinách sveta si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra. Vyhlásila ho OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 1993 za Medzinárodný deň učiteľov s cieľom pripomínať si spoločné podpísanie Odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.