Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Deň Ústavy SR bude sviatkom aj bez pracovného voľna, tvrdí prezident

Na snímke zľava predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, prezident SR Ivan Gašparovič a podpredseda Ústavného súdu ČR Pavel Holländer Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča 1. september je deň, kedy si pripomíname nielen historické obdobie sporov o formu federácie a ich pokojné urovnanie, ale najmä čas nášho vlastného sebauvedomovania

Bratislava 12. septembra (TASR) - Deň Ústavy SR si Slovensko nepripomína kvôli pracovnému voľnu a bude ho oslavovať ako štátny sviatok aj bez toho.

Zdôraznil to dnes prezident SR Ivan Gašparovič vo svojom príhovore na konferencií k 20. výročiu Ústavy SR, ktorá sa konala v priestoroch historickej budovy parlamentu. Úvahy o zrušení voľna počas tohto sviatku pripustil súčasný vládny kabinet. Rovnaký osud by sa mohol dotknúť aj sviatku Sedembolestnej panny Márie (15.9.).

"Prvý september je v našom duchovnom kalendári. Bez toho či bude alebo nebude dňom pracovného pokoja, bude štátnym sviatkom. Je to deň, kedy si pripomíname nielen historické obdobie sporov o formu federácie a ich pokojné urovnanie, ale najmä čas nášho vlastného sebauvedomovania," poznamenal dnes Gašparovič.

Prezident v kontexte témy ústavy ocenil prácu jej autorov a poďakoval im aj za to, že pri jej tvorbe dokázali hľadať kompromisy. Zároveň opätovne zopakoval presvedčenie, že by text tohto dokumentu mal byť v každej rodine. "V USA skoro každý občan hovorí o tom, čo mu ústava dáva, čo od nej môže čakať, pretože ju pozná," poznamenal prezident. Týmto smerom je podľa neho treba zvyšovať aj právne povedomie slovenských občanov.