Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Deň Ústavy SR je pre A. Kisku aj dňom zodpovednosti

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas príhovoru pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR 1. septembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezident pri tejto príležitosti preto vyzdvihol nielen zodpovednosť ústavných funkcionárov, ale aj občanov.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Dnešný Deň Ústavy SR je pre prezidenta Andreja Kisku aj dňom zodpovednosti. Vo svojom dnešnom príhovore pri tejto príležitosti preto vyzdvihol nielen zodpovednosť ústavných funkcionárov, ale aj občanov.

"Ústava nám garantuje predovšetkým také hodnoty, akými sú základné práva a slobody, právny a demokratický štát a parlamentná forma vlády. V súvislosti s dnešným štátnym sviatkom by som však chcel ako prezident aj ako občan SR zdôrazniť najmä slovo zodpovednosť," povedal Kiska.



V príhovore poukázal najmä na zodpovednosť ústavných funkcionárov. Pripomenul, že tá sa nezužuje len na výkon kompetencií, ale zahŕňa účinnú ochranu všetkých, ktorí žijú, zdržiavajú sa alebo pracujú na Slovensku. Pripomenul, že zodpovednosť mocných má aj svoj protipól v podobe zodpovednosti každého občana SR, nech pracuje alebo pôsobí kdekoľvek.

"Aby sme všetci chránili a udržali si tie hodnoty, ktoré sú síce slovne garantované v ústave, ale bez toho, aby každý priložil ruku k ich uplatňovaniu, by nemali význam. Mám na mysli vzájomnú toleranciu, úctu jeden k druhému, skutočnú rovnosť ľudí. A v tomto duchu zdôrazňujem aj solidaritu a slušnosť, o ktorej mnohí hovoria, že sa vytráca zo života a zo vzťahov medzi ľuďmi," zhrnula hlava štátu.