Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Denné oteplenie mierne stupňuje malé lavínové nebezpečenstvo

Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Denné oteplenie mierne stupňuje hrozbu lavínových zosuvov. Ojedinelé strmé svahy so sklonom nad 30 stupňov majú naďalej len mierne spevnenú snehovú pokrývku.

Demänovská Dolina 14. marca (TASR) – V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá na severných svahoch mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach Slovenska je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. TASR o tom informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené a hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7 do 0 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý až silný vietor severných smerov rýchlosťou do 50 km/h. Najmä v Tatrách dosahoval v nárazoch rýchlosť do 60 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo iba od poprašku do pár cm nového snehu.

Denné oteplenie mierne stupňuje hrozbu lavínových zosuvov. Ojedinelé strmé svahy so sklonom nad 30 stupňov majú naďalej len mierne spevnenú snehovú pokrývku. Jej veľké dodatočné zaťaženie môže spôsobiť uvoľnenie lavín. Sneh síce mäkne a sadá, no na mnohých miestach zostáva jeho povrch naďalej tvrdý, zľadovatený a na hrebeňoch vetrom vyfúkaný až na trávnatý či skalnatý podklad.