Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Depaul vyzýva verejnosť, aby prehodnotila pohľad na ľudí bez domova

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výzvou chce upriamiť pozornosť aj na svoju dlhoročnú aktivitu Adoptuj si posteľ.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Nezisková organizácia Depaul Slovensko vyzýva verejnosť, aby prehodnotila stereotypný uhol pohľadu na ľudí bez domova. Prišla s iniciatívou Strhnime nálepku bezďák a pripomína, že predsudky ľuďom bez domova v zime nepomôžu. Výzvou chce upriamiť pozornosť aj na svoju dlhoročnú aktivitu Adoptuj si posteľ. TASR o tom informovali z Depaul Slovensko.

Humanizáciu prehliadanej a sociálne vylúčenej skupiny považuje riaditeľ organizácie Jozef Kákoš za nevyhnutný krok k tomu, aby ľudia bez domova dostali šancu na návrat do spoločnosti. Depaul Slovensko preto prostredníctvom hashtagu #somčlovek vyzýva verejnosť, aby nabrala odvahu konfrontovať vlastné predsudky voči ľuďom bez domova.

"Ročne sa na nás obráti takmer 2000 ľudí bez prístrešia nad hlavou. Predovšetkým v zime je vyťaženosť našich nízkoprahových zariadení veľmi vysoká. Okrem náročnosti života na ulici vnímame, ako ľudí bez domova stigmatizujú ponižujúce nálepky a predsudky. Spôsobujú zranenie dôstojnosti človeka a dopomáhajú vytváraniu spoločenskej stigmy," priblížil Kákoš.

Výzvou na strhávanie nálepiek chce Depaul Slovensko upriamiť pozornosť aj na aktivitu Adoptuj si posteľ, ktorej aktualizačný moment v zime silnie. "V našej nocľahárni poskytujeme klientom celoročne teplé jedlo, ošatenie, hygienu, základné ošetrenie, sociálne poradenstvo a to najdôležitejšie, nocľah v teple a ľudské prijatie od našich kolegov," zhrnul Kákoš. Upozornil, že ich finančné možnosti sú však obmedzené a potrebujú preto pomoc verejnosti. Ich činnosť možno podporiť na webe www.adoptujsipostel.sk.