Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Desaťročia sklárskej tradície zo Slovenska sa prezentujú v Bruseli

Archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Časť sklárskej výstavy je venovaná študentským výtvorom z VŠVÚ.

Brusel 11. októbra (TASR) - Pondelňajšia vernisáž výstavy Dekády slovenského skla na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli ponúka širšej verejnosti možnosť oboznámiť sa so slovenským umením z čistého skla. Podľa veľvyslanca SR pri EÚ Petra Javorčíka ide o prehliadku niekoľkých desaťročí sklenených výrobkov z krajiny so stáročnou sklárskou tradíciou.

Cieľom výstavy, ktorá bude trvať dva týždne a možno sa dostane aj do iných kútov Belgicka, bolo popri ďalších sprievodných umeleckých podujatiach pri príležitosti slovenského predsedníctva v EÚ ukázať okrem obrazov, grafiky a filmov aj úžitkové umenie, ktoré predstavuje stáročnú tradíciu výroby na Slovensku, a tiež súčasný slovenský sklársky dizajn. Výstavu sprostredkovala bratislavská galéria Art Design Project.

Slovenský veľvyslanec pri EÚ upozornil, že pri takýchto akciách je dôležité aj prepojenie medzi umením a výrobou s biznisom.

"Táto výstava skla spája oboje. Môžeme sa pochváliť najväčšou fabrikou na výrobu skla v strednej Európe, ktorá je konkurencieschopná a vyváža do celého sveta, ale nie je to len o priemysle, ale aj o tradícii," zdôraznil Javorčík s odkazom na jedinú funkčnú fabriku na výrobu skla na Slovensku, v Lednických Rovniach.

Patrik Illo, ktorý pôsobí ako hlavný dizajnér a vizuálny umelec v spoločnosti Rona a.s. z Lednických Rovní, prišiel do Bruselu ako kurátor výstavy. "Dohodli sme sa, že spravíme malú prierezovú výstavu dejinami slovenského dizajnu, od 6O. rokov po súčasnosť," povedal v rozhovore pre TASR.

Illo, ktorý je na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVÚ) vedúcim Ateliéru Sklo, sa rozhodol prezentovať v Bruseli nielen súčasné dizajnérske kúsky spoločnosti Rona, ale aj staršie výtvory zo 60. a 80. rokov 20. storočia od slávnych dizajnérov Karola Hološku a Jaroslava Tarabu.

Časť sklárskej výstavy je venovaná študentským výtvorom z VŠVÚ. Zo súčasných sklárskych dizajnérov do Bruselu prišla mladá poľská produktová dizajnérka Aleksandra Stencelová, ktorá po štúdiu v Bratislave a "učarovaní sklom" - ako sama priznala - profesionálne zakotvila práve v Lednických Rovniach.

Organizátori výstavy uviedli, že toto podujatie možno vnímať ako akúsi predprípravu na veľkú výstavu na budúci rok na Bratislavskom hrade, ktorá by sa mala konať pri príležitosti osláv 125. výročia výroby nápojového skla nadštandardnej kvality a nadčasového dizajnu v Lednických Rovniach.