Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Destinácia Tatry - Spiš - Pieniny je na zimnú sezónu pripravená

Vznik OOCR a podpora destinačného manažmentu zo strany štátu podľa nej prinášajú prvé pozitívne výsledky.

Kežmarok 16. decembra (TASR) – Doterajšie štatistiky o cestovnom ruchu za prvé tri štvrťroky tohto roka predpovedajú úspešný rok. "S príchodom zimy láka destinácia Tatry-Spiš-Pieniny svojich návštevníkov na výborné podmienky pre kvalitnú lyžovačku a bežecké lyžovanie. V stredisku Ski Bachledova odštartovala zimná sezóna v piatok (13. 12.). Na území destinácie bude k dispozícii viac ako 50 kilometrov upravených bežeckých trás," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Tatry-Spiš-Pieniny Gabriela Bodnárová.

Vznik OOCR a podpora destinačného manažmentu zo strany štátu podľa nej prinášajú prvé pozitívne výsledky. "Podľa údajov Štatistického úradu SR sme v prvých troch štvrťrokoch 2013 zaznamenali rast v návštevnosti Slovenska približne o 8 % v porovnaní s minulým rokom. Najviac zahraničných návštevníkov k nám prišlo z Česka, Poľska, Nemecka a Ukrajiny. Rast v návštevnosti i v počte prenocovaní o viac ako 5 % so sebou prináša i vyššie príjmy z odvetvia cestovného ruchu," konštatovala Bodnárová. Destinácia Tatry-Spiš-Pieniny sa rozprestiera na území Prešovského kraja, kde v prvých troch štvrťrokoch rástla návštevnosť o 7 %. Pozitívny vývoj v jednotlivých okresoch naznačujú štatistiky za posledné tri roky.

"V porovnaní rokov 2012 a 2010 rástol počet návštevníkov v okrese Poprad približne o 14 %, v okrese Levoča o 8 % a v okrese Kežmarok o 17 %," vymenúva Bodnárová s tým, že nastúpený trend plánujú v tejto oblasti udržať aj v tomto roku. Preto sa destinácia s príchodom zimy zameriava predovšetkým na zimný cestovný ruch, pričom nosnými aktivitami sú lyžovanie a bežecké lyžovanie.

Súčasťou destinácie Tatry-Spiš-Pieniny je aj lyžiarske stredisko Ski Bachledova, ktoré uplynulý víkend otvorilo svoje brány. Pre milovníkov bežeckého lyžovania je na území OOCR Tatry-Spiš-Pieniny plánovaných viac ako 50 kilometrov upravovaných tratí, kde sa môžu návštevníci kochať výhľadmi na Belianske Tatry i Pieninský národný park. "Prísľubom do budúcnosti je spolupráca OOCR Tatry-Spiš-Pieniny a OOCR Severný Spiš - Pieniny, pričom jedným z aspektov spolupráce je finančná podpora značenia bežeckých trás v začínajúcej sa zimnej sezóne," upozornila Bodnárová. Bežkári si tak môžu vybrať z viacerých upravovaných trás. "Veľmi obľúbené sú trasy zo Ski Bachledovej hrebeňom Spišskej Magury do Ždiaru, z Červeného Kláštora popri rieke Dunajec a trasa v okolí Levoče medzi obcami Vyšné Repaše a Uloža v lokalite Krúžok," tvrdí Bodnárová. Iba samotné lyžiarske stredisko Ski Bachledova disponuje 19 kilometrami bežeckých tratí, ktoré sú vyznačené a rozdelené do troch okruhov. Úprava tratí je pravidelne zabezpečovaná snežným skútrom a žehlená pre vyznávačov klasiky.

Veľkej obľube sa teší aj zimná turistika. Ideálne podmienky na turistiku sú podľa Bodnárovej v okolí Kežmarku po trase z lesoparku Sever do Zlatnej doliny, v Spišskej Belej po trase na cykloturistickom chodníku do Tatranskej kotliny, ako aj v Levočských vrchoch po trasách cyklistických a turistických chodníkov. "Ide síce o neupravené trasy, ale s prekrásnymi výhľadmi na Vysoké Tatry i Levočské vrchy," zdôraznila. Územie Tatier, Spiša a Pienin podľa nej disponuje mimoriadnym prírodným i kultúrnym potenciálom pre rozvoj cestovného ruchu, preto právom patrí medzi najkrajšie regióny na Slovensku. S príchodom zimy veria podnikatelia i samosprávy v ďalší rast návštevnosti v destináciách.