Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Materiál s týmto obsahom dnes prerokujú ministri

Na snímke sprava podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská počas 47. schôdze vlády SR 22. februára 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cieľom je zabezpečiť hospodárne, efektívne a účinné využívanie prostriedkov poskytnutých v rámci predmetných finančných mechanizmov.

Bratislava 29. marca (TASR) – Výstavba detenčného ústavu si vyžiada o dva milióny eur viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Informuje o tom minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Vláda mu dnes oficiálne uloží úlohu zriadiť takéto zariadenie, ktoré je kombináciou psychiatrickej nemocnice a väznice pri Psychiatrickej nemocnici Hronovce.

Investičná akcia s celkovou výškou 15,3 milióna eur má byť dokončená do konca roku 2020. Slovensku zariadenie dlhodobo chýba, o jeho výstavbu sa neúspešne snažili viaceré kabinety. Hronovce si štát vybral, pretože tu podľa Druckera neexistujú logistické a právne prekážky znemožňujúce realizáciu. Zvýšenie finančných prostriedkov si vyžiadala potreba ženijno–technického zabezpečenia oplotenia ústavu.

Celkom desať príslušníkov Ozbrojených síl SR by malo pôsobiť v južnej časti centrálneho Stredomoria v operácii s názvom EUNAVFOR MED. Ich vyslanie má dnes schváliť vláda. Cieľom operácie, na ktorej v súčasnosti participuje 24 štátov Európskej únie, je prispieť k rozloženiu obchodného modelu sietí prevádzania ľudí a obchodovania s ľuďmi.

Do Stredomoria Slovensko vyšle príslušníkov Vojenskej polície, dĺžka ich pôsobenia je určená na dve polročné rotačné obdobia. Podľa predpokladov ministerstva obrany by mali odcestovať v auguste a mali byť členmi zásahového tímu na lodi pôsobiacej v operácii pod vlajkou Nemeckej spolkovej republiky.

Jedným z nevyhnutných predpokladov plynulej realizácie programov a projektov financovaných z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (ďalej „EHP“) a Nórskeho finančného mechanizmu je existencia systému finančného riadenia na národnej úrovni s jasne zadefinovanými postupmi a zodpovednosťami jednotlivých orgánov.

Materiál s týmto obsahom dnes prerokujú ministri, vychádza z vykonávacích predpisov vydaných prispievateľskými štátmi pre Finančný mechanizmus EHP a Nórsky finančný mechanizmus na programové obdobie 2014 – 2021. Špecifikuje niektoré ustanovenia, aby boli prispôsobené podmienkam platným v SR. Cieľom je zabezpečiť hospodárne, efektívne a účinné využívanie prostriedkov poskytnutých v rámci predmetných finančných mechanizmov.