Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Deti a mládež môžu spoznať peniaze počas Svetového týždňa financií

Foto: TASR/AP

Podujatie sa uskutoční od 27. marca do 2. apríla vo viac ako 130 krajinách celého sveta. Na Slovensku sa doň môžu rôznymi aktivitami zapojiť učitelia, deti, mladí ľudia aj inštitúcie.

Bratislava 24. marca (TASR) – Zvyšovanie finančnej gramotnosti detí a mládeže a podpora udržateľnej finančnej budúcnosti sú cieľmi Svetového týždňa financií (Global Money Week - GMW). Uskutoční sa od 27. marca do 2. apríla vo viac ako 130 krajinách celého sveta. Na Slovensku sa doň môžu rôznymi aktivitami zapojiť učitelia, deti, mladí ľudia, inštitúcie a mimovládne neziskové organizácie prostredníctvom Nadácie pre deti Slovenska a jej programu Poznaj svoje peniaze. TASR o tom informovala manažérka nadácie pre vzťahy s verejnosťou Stella Hanzelová.

"Chudoba je stále aktuálnym problémom aj v Európe. Až 21 percent detí v porovnaní so 16 percentami dospelých žije v EÚ v chudobe a ich počet sa naďalej zvyšuje. Kľúčom k boju s chudobou je vzdelávanie ľudí, aby vedeli zodpovedne narábať so svojimi financiami, a aby už od detstva nadobúdali finančnú gramotnosť," uviedla výkonná riaditeľka Nadácie pre deti Slovenska Dana Rušinová.

Podľa nadácie sú vhodnými aktivitami GMW 2017 na Slovensku najmä diskusie detí a mládeže s učiteľmi alebo expertmi o témach finančnej gramotnosti, ktoré ich zaujímajú. Vítanou formou sú rôzne hry, vzdelávacie a informačné workshopy pre mladších spolužiakov, rodičov, seniorov alebo deti z ohrozených skupín o vreckovom, o osobnom rozpočte, o sporení, šetrení v domácnostiach či v škole. Získané vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti môžu deti a mládež uplatniť v praxi pomocou konkrétnemu človeku alebo skupine, komunite či organizácii.

Študenti, ktorí sa zapoja do konkrétnej aktivity GMW, majú podľa nadácie šancu zúčastniť sa júnovej Študentskej konferencie v centrále banky. Podmienkou je spracovanie a zaslanie prezentácie o zrealizovanej aktivite, ktorá spája vedomosti zo sveta financií a praktické skúsenosti, na adresu nadácie. Študenti si môžu vyberať okrem iných z tém ako Sám sebe šéfom, Výdavky pod kontrolou, Viem sa podeliť aj o jedno euro, či Miniem alebo odložím? Účastníkov konferencie vyberie odborný tím.

Nadácia pre deti Slovenska rozvíja programy finančnej gramotnosti pre deti, mladých ľudí i celé komunity od roku 2001 a už štvrtý rok po sebe je národným koordinátorom Slovenského týždňa financií.